Nova pravila na prijemnom ispitu za osmake

0
42

Đaci osmog razreda od četvrtka, 1. decembra, mogu da prijave koji će od pet predmeta – istorija, geografija, biologija, fizika, hemija – polagati na trećem testu na maloj maturi.

Ova generacija osmaka prva je koja treći test na prijemnom ispitu polaže po drugačijem sistemu, a podrazumeva da se umesto pet predmeta polaže samo jedan, i to po izboru. Prijavljivanje počinje 1. a završava se 30. decembra, s tim što su iz Ministarstva prosvete najavili da će maturantima izaći u susret, pa će ukoliko se predomisle odluku moći da promene do 1. februara, kada se definitivno zaključuje “lista želja”. Odluku koji predmet su izabrali đaci saopštavaju razrednom starešini. Kako bi se lakše prebrodile ove dileme, iz Ministarstva prosvete savetuju roditelje i učenike da urade kombinovane testove od poslednjih pet godina i da onda sagledaju iz kog predmeta su ostvarili najbolje rezultate.

Na probnom testu održanom u junu, sadašnji osmaci koji su tada bili sedmi razred najčešće su birali biologiju, geografiju, hemiju, istoriju, a najređe fiziku. Rezultati su, međutim, bili obrnuti – najbolji su bili baš iz fizike, pa onda iz istorije, geografije, hemije, a najlošiji iz biologije. Na završnom ispitu menjan je samo kombinovani test, dok se srpski jezik i matematika polažu na isti način kao i do sada. Promenjen je i sistem bodovanja, tako će srpski i matematika nositi 14 poena, a kombinovani test 12. Iz škole đak može doneti maksimalnih 60 bodova, i to ako je na kraju godine imao zaključene sve petice od šestog do osmog razreda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here