Goran Šarić – Loši odnosi Srbije i Hrvatske

0
131

Odnosi Srbije i Hrvatske su loši i postoji mnogo razloga zbog čega je to tako ali moguć je samo strateški dogovor Srbije i Hrvatske na nivou većinske Srbije i većinske Hrvatske izjavio je istoričar i teolog Goran Šarić.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je u Rijeci ocenio da su Hrvatska i Srbija pre više od deset godina pokazale da mogu imati funkcionalne odnose, a sledećih 10 godina su to opovrgnule. „Nadam se da ćemo opet imati 10 godina funkcionalnih odnosa, ali u ovim okolnostima moramo spustiti nivo očekivanja“, istakao je Tadić na okruglom stolu o srpsko-hrvatskim odnosima u organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta” Rijeka i Vijeća Srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije. Da li Srbija i Hrvatska mogu imati funkcionalne odnose pitali smo istoričara i teologa Gorana Šarića.

Prema Borisu Tadiću uzrok promene odnosa je promena ljudi na vlasti, njihovog karaktera, kao i različitih političkih identiteta i ličnih političkih istorija. Podsetio je na period u kom je bio predsednik Srbije u dva mandata, istakavši da je intenzivno otvaranje odnosa s Hrvatskom počeo s premijerom Ivom Sanaderom. Smatrao sam da su hrvatsko-srpski odnosi temelj rešavanja pitanja zapadnog Balkana i da je bolje da ih rešavamo sami, bez asistencija EU, SAD ili Rusije, naveo je Boris Tadić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here