Televizije N1 i Nova S – Mrak u Srbiji bez slobodnih medija

0
278

Televizije N1 i Nova S od ponoći ne emituju redovni program, a na ekranu je na crnoj pozadini ispisana poruka “Mrak u Srbiji bez slobodnih medija”.

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da su televizije N1 i Nova S obustavile emitovanje programa u znak protesta što Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) još nije doneo odluku o dodeli pete nacionalne frekvencije. Iz UNS-a su naveli da je rok za donošenje te odluke istekao 2. decembra, pošto je konkursom propisano da će REM dodeliti dozvolu 30 dana nakon objavljivanja usvojenih lista kandidata.

Prekid programa televizija N1 i Nova S je nagnao na razmišljanje kako bi slika Srbije izgledala da uopšte nema kritičkih medija: ružičasto i jednoumno kao u najlepšoj naprednjačkoj utopiji. Da bi stanje u medijima ostalo takvo da stvara veliku prednost Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću, ne dolazi u obzir da se nekoj televiziji kave su N1 i Nova S dodeli famozna peta nacionalna frekvencija, pa REM odluku o tome, bez obzira na zakone i pravila, jednostavno odlaže. Nacionalne frekvencije su produžene televizijama koje su godinama unazad kršile sve moguće norme i standarde profesionalnog novinarstva i ne ispunjavaju ni osnovne, zakonski propisane kriterijume za dobijanje nacionalnih frekvencija koje se formalno tretiraju kao javno dobro.

Poslanici dela opozicije u Skupštini Srbije su na današnjoj sednici podržali televizije N1 i Nova S, tako što su ustali i podigli crne papire sa natpisom: “Mrak u Srbiji bez slobodnih medija”. Ove dve televizije koje posluju u okviru United Media grupacije podržali su poslanici poslaničkih grupa Ujedinjeni, Moramo – Zajedno, Zeleno – levi klub, Ne davimo Beograd, Demokratska stranka i Narodna stranka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here