Goran Kovačević o poskupljenju nekretnina

0
58

Predsednik Nadzornog odbora kompanije Gomex Goran Kovačević negativno komentariše poskupljenje nekretnina a kaže da se i postavlja pitanje ako se ovako nastavi, kako će prosečan građanin Srbije da kupi stan.

Mada samo u Beogradu ima oko 126.000 stanova više nego domaćinstava, cene stambenog kvadratnog metra i zakupa gajbe dostigle su nebeske visine. Tako je prosečna cena stambenog metra u prvoj polovini godine za 11,7 odsto viša nego lane u isto vreme, s tim da je porast cene brži tamo gde je najatraktivnije, pre svega u Beogradu i Novom Sadu. Gotovo je neverovatno da u opštini Savski venac kvadrat dostiže i 4.700 evra. Kako komentariše poskupljenja nekretnina, koji su uzroci i kako taj rast može da se zaustavi pitali smo Gorana Kovačevića, predsednika Nadzornog odbora kompanije Gomex.

Od početka marta izbeglice iz zaraćenih Rusije i Ukrajine dodatno su povećali potražnju stanova i cene su uzletele u nebesa, pogotovo u Beogradu i Novom Sadu, gde su pretežno skoncentrisane i gde veći deo njih, kao IT stručnjaci, lako nalaze dobro plaćeno radno mesto ili, što je takođe čest slučaj, sa sobom premeste i poslove iz matične zemlje. Tako su već duže vreme drastično visoke, neprekidno se uvećavajući, i cene zakupa i cene stambenog kvadratnog metra. Atipična situacija za Srbiju u kojoj je tradicionalno cena zakupa u odnosu na cenu stana bila uočljivo niža nego što je po evropskim gradovima slične veličine i privlačnosti. Zakup često nije dostizao ni trećinu cene, recimo u Kelnu ili Nantu, a nikako nije bio iznad polovine cene za sličan stan u ovim gradovima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here