dr Tomislav Stevanović – Antivakseri neće uspeti da obore vakcinaciju, MMR vakcina je bezbedna

0
391

Zbog pada obuhvata vakcinisanih MMR vakcinom postoji realna šansa za epidemiju malih boginja u Srbiji. Potrebna je snažna akcija čitavog društva, počevši od Vlade Srbije do sredstava informisanja, pa čak i društvenih mreža, da bi se povratilo poverenje u nauku i medicinsku profesiju. O značaju MMR vakcine ali i posledicama nevakcinisanja razgovarali smo sa zrenjaninskim pedijatrom, dr Tomislavom Stevanovićem.

Procenat dece koja su zaštićena MMR vakcinom u poslednje dve godine sve je manji zbog čega lekari upozoravaju da Srbiji ozbiljno preti epidemija morbila a Institut za javno zdravlje Srbije Batut poziva na hitnu reakciju nadležnih. Sa zrenjaninskim pedijatrom, dr Tomislavom Stevanovićem razgovarali smo o značaju MMR vakcine kao i o netačnim i naučno neutvrđenim informacijama koje se reflektuju na obuhvat vakcinacije i reakcije roditelja.

Dr Stevanović ističe da podaci Batuta ukazuju na to da može doći ponovo do epidemije malih boginja kao što je to bilo pre nekoliko godina.

Antivakseri neće uspeti da obore vakcinaciju a roditelji koji ne žele da vakcinišu svoju decu ugrožavaju zdravlje i one populacije koja je vakcinisana poručuje dr Stevanović.

Imunizacija je jedan od ključnih prioriteta Programa saradnje između Unicefa i Vlade Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine, koji je takođe prepoznat i u višegodišnjim planovima saradnje sa Ministarstvom zdravlja. UNICEF je spreman da pruži dodatnu podršku Vladi, zdravstvenim radnicima i roditeljima kako bi se dostigao potrebni obuhvat od 95 ili više procenata svim vakcinama, a posebno sa dve doze bezbedne i delotvorne MMR vakcine koja može zaštititi svu decu od malih boginja i eliminisati ili značajno smanjiti širenje ove opasne bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here