Danas je Tucindan

0
137

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Tucindan Po srpskom običajnom kalendaru, Božić se slavi tri dana,7. 8. i 9. januara ali se kao praznični dani računaju i Tucindan i Badnji dan.

Tucindan je praznik pred Badnji dan, kada se priprema hrana za Božić. Za ovaj dan se vezuje mnogo običaja, a po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolešljiva. Ako nekoga i slučajno udarite, taj mora brzo da izgovori:
– Čiri, miri da imaš dvadesetčetiri.

Po običajima, danas se kolje prase za božićnu pečenicu. Nekada se pečenica tukla i time je, po narodnom verovanju, onaj ko je ubio pečenicu skinuo odgovornost sa sebe i preneo je na so, jer ona ima izrazitu demonsku snagu. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan. Prema narodnom verovanju, od te pečenice zavise sreća i blagostanje kuće.

Od Tucindana počinje i spremanje kuće za Božić. Prema verovanju, ništa se ne daje niti iznosi iz kuće, jer će onda i preko cele godine stvari samo odlaziti iz tog domaćinstva. Danas  bi  trebalo vratiti sve dugove, da domaćin ne bi bio dužan do sledećeg Božića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here