Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Tucindan Po srpskom običajnom kalendaru, Božić se slavi tri dana,7. 8. i 9. januara ali se kao praznični dani računaju i Tucindan i Badnji dan.

Tucindan je praznik pred Badnji dan, kada se priprema hrana za Božić. Za ovaj dan se vezuje mnogo običaja, a po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolešljiva. Ako nekoga i slučajno udarite, taj mora brzo da izgovori:
– Čiri, miri da imaš dvadesetčetiri.

Po običajima, danas se kolje prase za božićnu pečenicu. Nekada se pečenica tukla i time je, po narodnom verovanju, onaj ko je ubio pečenicu skinuo odgovornost sa sebe i preneo je na so, jer ona ima izrazitu demonsku snagu. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan. Prema narodnom verovanju, od te pečenice zavise sreća i blagostanje kuće.

Od Tucindana počinje i spremanje kuće za Božić. Prema verovanju, ništa se ne daje niti iznosi iz kuće, jer će onda i preko cele godine stvari samo odlaziti iz tog domaćinstva. Danas  bi  trebalo vratiti sve dugove, da domaćin ne bi bio dužan do sledećeg Božića.