Nagradna akcija ,,Ptice moje hranilice’’ od 27. do 29. januara

0
80

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva sve zainteresovane da učestvuju u nagradnoj akciji “Ptice moje hranilice” od 27. do 29. januara. Jedini uslov jeste da učesnici budu oni koji uživaju u prirodi, koji umeju da prepoznaju i prebroje ptice na balkonu, u bašti ili obližnjem parku.

Zimskom prihranom ptica ne samo da oplemenjujete svoje vreme i pomažete pticama da prežive zimu kada nema dovoljno hrane, već istovremeno prikupljate dragocene podatke i pomažete ornitolozima da saznaju kako žive baštenske ptice u Srbiji. “Ptice moje hranilice“ se organizuju po četvri put ali je ove godine zima veoma blaga i ljudi nam javljaju da na hranilicama ima manje ptica nego prethodnih godina, pa smo u skladu sa tim izmenili koncept takmičenja. Pre svega želimo da motivišemo ljude da malo uspore, osvrnu se i otkriju prirodu koja nas okružuje a za koju ni ne slutimo koliko je bogata i zanimljiva. Nije važno koliko ptica prepoznate i izbrojite, svaka ptica se računa i svako ima jednake šanse da osvoji nagradu”, kaže koordinatorka akcije Nataša Jančić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Da biste učestvovali u nagradnoj akciji potrebno je da živite na teritoriji Republike Srbije. Poželjno je, ali nije i obavezno, da imate hranilicu za ptice. Ovim takmičenje najpre želimo da motivišemo ljude da posvete pažnju pticama koje nas okružuju. Ukoliko želite da napravite hranilicu, pomoći ćemo vam savetima – lako je! Kada odaberete lokaciju, posmatrajte ptice samo sat vremena u periodu od 27. do 29. januara i pošaljite nam rezultate: koliko ste jedinki koje vrste ptica videli. Svi učesnici će imati priliku da osvoje nagradu, bez obzira na broj viđenih vrsta. Javno nagradno izvlačenje srećnog dobitnika ili dobitnice biće 8. februara, u 12č, na društvenim mrežama Društva za zaštitu i proučavanje ptica a nagrada je drvena baštenska hranilica i džak suncokreta!

Ukoliko želite da učestvujete prijavite se najkasnije do 25. januara. Nakon prijave, dobićete detaljne instrukcije za učešće i besplatan PDF vodič sa savetima kako da napravite i održavate hranilicu i kako da prepoznate ptice u vašem okruženju. Pored toga, za sigurniju i lakšu identifikaciju ptica možete koristiti aplikaciju Ptice na dlanu koju besplatno možete preuzeti na Android i iOS mobilnim uređajima. Sve dodatne informacije možete dobiti slanjem upita na imejl oko@pticesrbije.rs ili pozivom na telefon 011/400-25-61 ili 021/304-49-25.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here