Poljoprivrednici najavili bojkot platforme eAgrar

0
61

Udruženje poljoprivrednika „Stig“ iz Požarevca najavilo je bojkot internet platforme eAgrar, putem koje se registruju poljoprivredna gazdinstva. Prema njihovom mišljenju, ova godina će „proći u usklađivanju novih propisa platforme eAgrar i tu se ništa neće promeniti suštinski“. Kao razloge svog nezadovoljstva poljoiprivrednici navode i da država ne predviđa povećanje subvencija.

Platforma eAgrar koju država najavljuje bi trebala da unapredi poslovanje u oblasti poljoprivrede. Nedeljko Savić iz udruženja „Stig“ podseća kako je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila da će biti izdvojeno 38 milijardi dinara za direktna davanja proizvođačima. „Pitali smo koja su to direktna davanja, rekla je, ‘videćemo’. Ko se bavi poljoprivredom, zna da ne možemo da čekamo“, kaže Savić.

Savić se osvrnuo i na prosipanje mleka na protestu u Mrčavjecima. „Prošli ministar Nedimović je rekao da je pustio izvoz kukuruza zbog udruženja Stig. Kad smo prošle godine protestovali, nismo to radili zbog kukuruza već smo tražili da se skine zabrana izvoza pšenice. Zbog onoga što je ministar provukao, stočari su kivni na nas, a mi nismo to ni tražili i nismo radili jedni protiv drugih, već smo zahtevali da nam se plati ono što smo uložili u proizvodnju koja je poskupela“, objašnjava Savić.

Savić dodaje i da isplata pomoći proizvođačima suncokreta priznanje države da je pogrešila. „Među našim članovima, nije svima isplaćena ova pomoć, a ministarka je uveravala u to najpre do kraja godine, pa do kraja januara, a sad je priča da će biti do 6. februara. Ono što mi hoćemo da postignemo jeste da se takve stvari više ne dešavaju i da imamo neku predvidivu budućnost“, zaključuje predsednik „Stiga“.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je da „ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje za subvencije u 2022. godini, a da nije dobio novac“. U vezi sa isplatom subvencija, ona je za RTS rekla da pravno-formalno država nema obavezu za 2022. godinu. Ministarka poljoprivrede je navela i da je oko 22.000 poljoprivrednika uzelo svoj ID broj, što je prvi korak u eAgraru.

Poljoprivredni proizvođači mogu da idu u bilo koju filijalu pošte, poljoprivrednu stručnu službu, gde će dobiti odgovore na svako pitanje u vezi sa tom platformom. Uz ličnu kartu, za nekoliko minuta dobiće elektronske podatke koji će im kasnije služiti kada se budu registrovali kao poljoprivredni proizvođači. „Puno se manipulisalo prethodnih dana da sam obećala da će svima biti isplaćeno. Ja sam rekla da će sva sredstva biti potrošena u 2022. godini – 99,84 odsto budžeta je iskorišćeno, odnosno 99,8 procenata subvencija je isplaćeno“, rekla je Tanaskovićeva. Tanasković je da postoje poljoprivrednici koji su aplicirali za subvencije koje su prošle godine objavljene i sprovedene, a nisu dobili sredstva. To je, kako kaže, oko 15 milijardi dinara, od kojih je za direktna plaćanja dug oko šest milijardi dinara. To je 15 odsto zahteva koji nisu isplaćeni, i ti proizvođači nisu ni dobili rešenja. Sredstva su, ističe ona, obezbeđena i njima će biti isplaćeno i tih 15 milijardi dinara. „Do 3. februara, do kraja nedelje, biće u potpunosti isplaćen suncokret koji se obrađuje, a 6. februara ćemo pustiti mleko za četvrti kvartal, i onda ćemo isplatiti ovih 15 milijardi u smislu obrade zahteva“, precizirala je Tanasković. Ponovila je da je to nije bio dug države, da su te zahteve uneli u sistem i obrađivaće se rešenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here