Počinje kampanja „Rak je izlečiv 2“

0
96

U subotu, 4.februara, kada se u svetu obeležava Dan borbe protiv raka, simbolično u pet do 12 u holu Radio televizije Srbije, biće ozvaničen početak Nacionalne kampanje koja ima za cilj da ukaže da maligne bolesti ne moraju da budu smrtonosne.

U Srbiji godišnje od malignih bolesti oboli više od 40.000 ljudi, a rak odnese više od 20 000. Maligne bolesti pogađaju, i bebe, i decu, i mlade, i stare, i muškarce, i žene. Statistika za Srbiju je upozoravajuća, na 18. mestu u Evropi smo po učestalosti oboljevanja od malignih bolesti, ali smo na neslavnom drugom mestu po smrtnosti! Srbija zauzima i prvo mesto u Evropi po broju umrlih od raka pluća, a neslavni smo rekorderi, u samom vrhu po broju umrlih od raka dojke ili raka grlića materice, bolesti koje mogu i da se spreče i na vreme otkriju i leče.

Pokretač kampanje i nosilac projekta je Radio Televizija Srbije, koja se sprovodi uz partnerstvo i podršku Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, Drušva za borbu protiv raka Srbije, udruženja pacijenata, farmaceutskih kompanija… – Zbog toga što rak pogađa svakoga od nas, direktno ili indirektno, nadamo se da ćemo imati podršku svih medija i da će se svako ko može, na svoj način, pridružiti borbi protiv ove opake bolesti. U razgovoru sa čelnim ljudima zdravstva, dogovorili smo i deja je da „medijski partner” u ovoj kampanji bude i list „Politika”, kažuu RTS-u.

Podsetićemo, pre epidemije virusa korone, RTS je vodio Nacionalnu kampanju „Rak je izlečiv”. U tom jednogodišnjem periodu, pored redovnog medijskog izveštavanja u programima javnog servisa, serijala koji je išao jednom nedeljno u Jutarnjem programu, i više od 1.000 minuta posvećenih ovoj temi, organizovane su i mnogobrojne preventivne akcije. Ispred RTS-a je tri nedelje stajao pokretni mamograf. Pregledano je 1.600 žena, više od 200 je upućeno na dalju dijagnostiku, 9 odmah operisano. To su spaseni životi. Prema svetskim podacima, gotovo 40 odsto malignih bolesti može da bude sprečeno samo promenama loših životnih navika, ako ostavimo pušenje, smanjimo telesnu težinu, budemo fizički aktivniji. A ako tome dodamo i redovne preglede, druge mere prevencije poput vakcine protiv HPV virusa, skrining programa, sve to dovodi nas do zaključka da mnogo života može biti spaseno.

Kampanja „Rak je izlečiv 2” startuje u subotu konferencijom za medije u Takovskoj 10. A onda nas očekuje i redovni TV serijal u okviru Jutarnjeg programa, u Dnevniku 2 i ostalim emisijama RTS-a. O svim aktivnostima, preventivnim akcijama, događajima koji treba da nas osveste u borbi protiv malignih bolesti, na vreme ćemo obaveštavati javnost, ističu u RTS-u. – Cilj je, kako naglašavaju i u Ministarstvu zdravlja i u Fondu, da dođemo do što više građana, da ih podstaknemo da idu na preglede, da im omogućimo i bržu dijagnostiku i ako je neophodno, blagovremenu terapiju i lečenje i izvesniju prognozu. Jer otkrivene na vreme, mnoge maligne bolesti ne moraju da budu smrtonosne – poručuju.

Na konferenciji će se okupljenima obratiti ministarka zdravlja, direktorka Fonda, direktorka „Batuta”, predstavnici Onkološkog instituta i Društva za borbu protiv raka, predstavnici RTS-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here