Grupa studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu počela je blokadu fakulteta, nakon današnje sednice Saveta fakulteta na kojoj je doneta odluka o povećanju školarine.

Da je fakultet blokiran studenti objavljuju na instagram stranici anketa_arh.bg, na kojoj je prethodno osvanulo i obaveštenje da se novinari ne pozIvaju na današnje okupljanje. Povod za to je bila sednica Saveta Fakulteta na kojoj se odlučivalo o školarinama za narednu školsku godinu. Kako Danas nezvanično saznaje, iza organizacije blokade ne stoje zvanični studentski predstavnici.

Posle primedbi studenata, Savet Arhitektonskog fakulteta je delimično odustao od prvobitnog predloga Nastavno-naučnog i umetničkog veća da školarine za osnovne studije budu povećane sa 240.000 dinara na 290.000 dinara. Kako Danas navodi, ta cena važiće za samofinansirajuće brucoše (što je usklađivanje sa iznosom koji fakultet dobija za budžetskog studenta), dok će za ostale studente povećanje biti usklađeno sa stopom inflacije od 15 odsto, pa će školarina biti 270.000 dinara. Savet na prethodnoj sednici nije imao kvorum za odlučivanje, zbog čega je tema o povećanju školarina bila i na današnjoj sednici. Dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Lojanica nije želeo da komentariše trenutna dešavanja na fakultetu, a Danas do objavljivanja ovog teksta nije uspeo da dobije nikog od zvaničnih studentskih predstavnika.

Arhitektonski fakultet nije jedini koji je odlučio da poskupi školarine. Mnogi fakulteti Beogradskog fakulteta su na taj korak bili prinuđeni zbog rasta inflacije, kako su objasnili. Ova tema nije bila na poslednjoj sednici Senata, na Univerzitetu u Beogradu, Danasu je rečeno da nemaju još uvek kompletne podatke za sve fakultete, pa ne mogu da kažu ko je sve i za koliko planirao da podigne cenu školarina. I u Studentskom parlamentu UB je Danasu rečeno da podatke o tome tek prikupljaju.