Održan protest podrške tužiteljkama ispred Vlade Srbije

0
56

Treći po redu protest podrške tužiteljkama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Bojani Savović i Jasmini Paunović, održan je ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj ulici.

Građani su nešto pre 16 sati počeli da se okupljaju ispred zgrade Vlade Srbije, a raskrsnica ulica Kneza Miloša i Nemanjine bila je blokirana. Zbog blokade, velike gužve su bile i u širem centru grada. Na protest je pozvao advokat Čedomir Kokanović, pošto, kako kaže, “zahtevi prošlog protesta nisu ispunjeni”. Sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Savo Đurić obratio se okupljenima i poručio da je došao da odbrani kolege. – Ovakvim odlukama se ne staje na put korupciji u našoj zemlji. Sedam zamenika tužilaca je prebačeno na druge slučajeve ili su premešteni. Zahtevamo da se sve zamenice iz VJT vrate u svoja odeljenja – rekao je Đurić. On je istakao “da je ovaj slučaj crvena linija na koju ne smemo pristati”.

Organizatori skupa su poslali poruku solidarnosti “da od ponedeljka sledeće nedelje od 10.00 do 10.30 časova sudije obustave suđenja, da se građevisnke mašine ugase, da mediji ugasi program”. Nakon šetnje do Republičkog javnog tužilaštva, na koju su pozvali organizatori skupa, okupljeni su se razišli.

Prvi skup podrške održan je 2. marta, a na njemu je pored ostalog zatraženo da se tužiteljke vrate na odeljenje u kome su prethodno radile. Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je ranije da su netačne informacije da su tužiteljke smenjene i da im je “oduzet” predmet u vezi sa zloupotrebama u EPS-u već da su na osnovu ranije izražene želje, prebačene iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here