Petogodišnji prosek pokazuje da je kod muškaraca vodeći maligni tumor pluća, a kod žena dojke

0
49

Od 2017. do 2021. broj obolelih od raka u južnom Banatu je u porastu, a nešto je manji broj umrlih u odnosu na petogodišnje proseke, podaci su Zavoda za javno zdravlje Pančeva, objavljeni povodom akcije „Mart mesec borbe protiv raka”. Statistika ove ustanove zdravstvene zaštite pokazuje da je u datom periodu, prosečno godišnje u okrugu 1.560 osoba obolelo od karcinoma, a oko 900 njih umrlo od malignih bolesti.

Muškarci najviše obolevaju i umiru od raka pluća (19 procenata), debelog creva(16,9), prostate (12,2), mokraćne bešike (sedam), želuca (3,6), dok se kod žena maligni tumori najčešće lokalizuju na dojci (22 procenata), debelom crevu(10,6) i plućima (10,5), telu materice (šest) i grliću materice (4,5). U 2021. godini, u muškoj populaciji okruga, najveći broj smrtnih ishoda bio je od karcinoma pluća (31 posto), debelog creva (10,7) i prostate (9,3), dok je kod žena najveći broj umrlih od raka pluća (21,0 posto), dojke (18,7) i debelog creva (9,6) Prosečno, najviše stope obolevanja su u Pančevu (622,5 osoba na 100 stanovnika), Alibunaru (538,9) i Vršcu (535,0) a najmanje u Plandištu (464,8) i Beloj Crkvi (496,1), dok najviše obolelih umre u Alibunaru (345,3/100.000 stanovnika), Kovačici (331,6) i Pančevu (330,3), a najmanje u Plandištu i Vršcu.

Prema poslednjim procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo na 19,3 miliona ljudi i registrovano je 9,9 miliona smrtnih slučajeva od svih lokalizacija malignih tumora u 2020. godini. Aktuelna statistička kretanja pokazuju da će tokom života, jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena umreti od nekog oblika maligne bolesti. Zato stručnjaci podsećaju da prevencija ima ogroman javno-zdravstveni potencijal i da je najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti. Praksa pokazuje da 40 posto maligniteta može biti izbegnuto jednostavnim merama, kao što su prestanak pušenja, ograničeno konzumiranje alkohola, izbegavanje suvišnom izlaganju suncu, zadržavanje prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanje, kao i zaštita od infekcija koje se mogu razviti u rak. Takođe, podsećaju, rano otkrivanje raka u velikoj meri smanjuje troškove lečenja ove bolesti, a samo lečenje čini delotvornijim i uspešnijim.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje planira promotivno-edukativne aktivnosti usmerene ka informisanju stanovništva o prepoznavanju ranih simptoma i znakova malignih bolesti i njihovom osnaživanju da preuzmu odgovornost i da se na vreme jave lekaru radi kontrole zdravlja, rane dijagnostike i pravovremenog lečenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here