Fridom haus – Ima li političkih prava i građanskih sloboda u Srbiji

0
41

Srbija u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa “Države u tranziciji” četvrtu godinu zaredom nije svrstana među demokratske zemlje. Prema ovom izveštaju, Srbija spada u “hibridne ili tranzicione režime” u kojima su demokratske institucije krhke, dok postoje značajni izazovi u zaštiti političkih prava i građanskih sloboda.

Kvalitet demokratije koji se prema izveštaju Fridom hausa meri od 1 do 7, ove godine ocenjen je kao i prošle sa 3,79, što je tada bio drugi najveći zabeležni pad. Prema ovom indeksu, Srbija trenutno deli drugo mesto na Zapadnom Balkanu sa Crnom Gorom i Albanijom, dok je najbolje rangirana Severna Makedonija.

U izveštaju se navodi da iako je na prvi pogled došlo do poboljšanja političkog pluralizma tokom 2022. godine zbog učešća opozicije na izborima posle višegodišnjeg bojkota, izborni proces je i dalje poremećen nepravilnostima uprkos međustranačkim dijalozima koji su se vodili sa ciljem poboljšanja izbornih uslova. Kao najkontroverzniji aspekt izbora 2022. godine Fridom haus navodi produženi proces utvrđivanja konačnih rezultata parlamentarnih izbora. “Ponovljeni izbori na jednom biračkom mestu održani su pet puta, pri čemu je utvrđivanje rezultata ostalo nepoznato do 5. jula – rekordnih 93 dana nakon dana održavanja izbora”, piše FH.

U izveštaju o Srbiji, iako nije bilo nazadovanja u odnosu na prošlu godinu, Fridom haus navodi da je nastavljen negativan razvoj slobode medija i u 2022. godini. “Napadi na novinare u Srbiji i dalje su zabrinjavajući. Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) tokom godine zabeležena su 132 slučaja napada na novinare. Iako ovo predstavlja smanjenje u odnosu na 2020. i 2021. godinu, to je i dalje treći najveći broj napada u poslednjih 10 godina”, navodi se u izveštaju. U izveštaju se ukazuje i na nastavak upotrebe SLAPP tužbi protiv medija, što “ostaje zabrinjavajuće pitanje”. Spominje se oduka Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da produži nacionalne frekvencije za emitovanje narednih osam godina televizijama bliskim vladi, “a koje nisu ispunile obaveze i uslove za dobijanje dozvola”. “Iako je REM trebalo da donese odluku o petoj nacionalnoj frekvenciji do 26. novembra, ova odluka odložena je na neodređeno vreme. Spominje se i državna kompanija Telekom, kao “još jedan instrument državne kontrole nad medijskim sektorom”, koji je “nastavio da potvrđuje svoju dominaciju kao kablovski provajder i skrajnuo privatno preduzeće SBB, u vlasništvu Junajted grupe”.

Kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, Fridom haus podseća da je suđenje klanu Veljka Belikuva, optuženom za otmice, ubistva i silovanja, počelo u oktobru 2022. godine. “Dok vlast predstavlja slučaj kao dokaz svoje borbe protiv organizovanog kriminala, optuženi članovi bande su tokom suđenja govorili o svojim vezama sa vladajućim strankama”, piše FH. Dodaje se i da su veliki slučajevi korupcije i organizovanog kriminala, poput suđenja bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i vlasniku plantaže Jovanjica Predragu Koluviji, doveli do “međusobnih optužbi državnih i javnih službenika za navodne veze sa organizovanim kriminalom”.

U delu izveštaja o stanju demokratskih institucija, Fridom haus navodi da je tokom prošle godine u velikoj meri političkim diskursom dominirala ruska invazija na Ukrajinu kao i zahtevi da se Srbija uskladi sa evropskim sankcijama Rusiji. “Na kraju, Vlada nije uvela sankcije Rusiji 2022. godine, ali je ipak glasala sa državama članicama EU u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za osudu ruske invazije i suspenziju ruskog učešća u Savetu UN za ljudska prava”, podsetili su iz FH.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here