Brnabić: Očekuje se da Srbija ove godine dostigne privredni rast od 2,5 odsto

0
17

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), na kojoj je konstatovano da su građevinarstvo, industrija i privreda ključne oblasti za ostvarivanje privrednog rasta.

Brnabić je naglasila da bi Srbija ove godine trebalo da dostigne privredni rast od 2,5 odsto, a da je za postizanje tog cilja ključna oblast građevinarstvo i brže izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola.

Ona je istakla da stabilna privreda i kontinuirani rast BDP-a direktno utiču na realno povećanje plata i penzija građana Srbije.Na sednici je bilo reči i o setu ekonomskih mera pomoći usmerenoj ka podizanju životnog standarda građana Srbije. Povećanja plata i penzija moguća su zbog stabilne ekonomske politike koju Srbija ima godinama unazad, pa je rast BDP-a ključan za nastavak kontinuiranog rasta ekonomske moći građana Srbije.

Premijerka se osvrnula i na javna ulaganja, koja su važna, kako za privredni rast, tako i za živote građana, i u tom kontekstu pomenula investicije u škole, bolnice, naučnu infrastrukturu i druge objekte od javnog značaja. Brnabić je ponovila da je za ostvarivanje većeg privrednog rasta važan svaki projekat i da sva ministarstva, lokalne samouprave i javna preduzeća moraju da ubrzaju aktivnosti, kako bi se ispoštovali rokovi.

Ona je posebno izdvojila oblast turizma, čiji potencijal nije do kraja iskorišćen, i najavila povezivanje sa turoperaterima zemalja čiji su građani zainteresovani da posete Srbiju, kao njima zanimljivu destinaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here