Naredni protest „Zrenjanin protiv nasilja” održaće se u petak, 7. jula, u 19h na krugu kod jezera u naselju Mala Amerika. Na protestu će se građanima obratiti Senka Jankov, suspendovana profesorka gimnazije iz Zrenjanina.

Nakon što je 24. maja pokrenut disciplinski postupak u Zrenjaninskoj gimnaziji protiv profesorke sociologije Senke Jankov, njen slučaj je postao primer politički motivisane odluke o suspenziji.

Jankov se 4. jula u prisustvu svojih advokata izjasnila da nije odgovorna za kršenje radne discipline niti je politički delovala, kada je u Gugl učionicu na svom nalogu okačila plakat za građanski protest „Zrenjanin protiv nasilja“. Zrenjaninska profesorka je suspendovana nakon što je u Zrenjaninu održan protest „Zrenjanin protiv nasilja“, gde je profesorka Senka Jankov održala govor. Suspenzija je usledila jer je profesorka sociologije okačila plakat „Zrenjanin protiv nasilja“ u Gugl učionicu, na svom nalogu.

Pokret Novi Optimizam smatra da se radi o pritisku na neistomišljenike vlasti, usmerenom protiv onih koji društvenim angažovanjem slobodno iznose svoje političke stavove.

„Odluka protiv profesorke Jankov je svojevrsna osveta zbog njenog angažovanja i učestvovanja na protestima protiv nasilja, ali i u brojnim građanskim akcijama tokom kojih se ona zalaže za podizanje kritičke svesti kod mladih i u društvu uopšte,” saopštio je Novi Optimizam.

Istaknuti građani Zrenjanina, Vojvodine i Srbije, brojne organizacije civilnog društva, političke organizacije i mediji pružili su podršku suspendovanoj profesorki Jankov.