Mali hladnjačari još uvek čekaju kredite koje im je obećala država

0
38

Predstavnici malih hladnjača koji otkupljuju maline kažu da još nije došlo do realizacije subvencionisanih kredita koje im je za isplatu prošlogodišnjeg roda maline obećala država. Cena maline je ove godine još niža i ona nije dovoljna da pokrije troškove njene proizvodnje, kažu i hladnjačari i malinari.

 „Svi smo ovih dana bili svedoci toga da su krediti malim hladnjačarima za isplatu roda maline iz 2022. godine pušteni, ali to se do sada nije dogodilo. Ispred malih hladnjača poručujemo da do sada nije realizovan nijedan kredit, da ne bi došlo do zabude da su sredstva odobrena i realizovana“, rekao je Božo Joković iz Udruženja Naše voće Srbija.

On je nakon današnjeg sastanka sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković, u Poljoprivrednom klubu u Beogradu, rekao kako mora da postoji dogovor, sa ciljem da se aktuelni problemi u malinarstvu reše što bezbolnije.

Država je inače uredbu o subvencionisanim kreditima malim i srednjim hladnjačama usvojila 5. jula, kada su konačno objavljeni i uslovi pod kojima male hladnjače mogu da dobiju te kredite preko Banke Poštanska štedionica.

Podsećamo, pregovori o rešenju prošlogodišnjeg problema vođeni su od februara ove godine.

„Dobili smo informacije dokle se stiglo sa obradom zahteva i sa predajom dokumentaicje koja je bila obimna. Reč je o zalogu maline iz 2022. godine koja je pospisana lagerom. Sada imamo inspekcija, ubrzane procedure koje će valjda biti rešavane u narednim danima, očekujemo ubrzo puštanje tog novca koji ćemo proslediti ka poljoprivrednim proizvođačima“, dodaje Joković.

Prema njegovim rečima, jedno od pitanja je da li će moći da se isplati kompletan rod maline iz 2022. godine:

„Mislim da ovim kreditom koji će se dobiti do zalihe od 100 tona neće moći da se realizuje kompletna isplata, ali videćemo kako ćemo to da iskoordinišemo na terenu, da proizvođači jednostavno mogu da funkcionišu, jer vidimo da su ogromni problemi i u ovoj sezoni“, dodaje Joković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here