Projekat ,,Svako dete ima pravo da odrasta zdravo’’

0
93

U 120 odeljenja osnovnih i srednjih škola od septembra se uvode dodatni časovi fizičkog vaspitanja, čime počinje pilot-projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ koji realizuju ministarstva prosvete, sporta i zdravlja.

Kao alarm za realizaciju ovog projekta, naveden je porast broja dece koja imaju problema sa kičmom, gojaznošću, ravnim tabanima i motorikom. I obavezni sistematski pregledi prvačića svake godine pokažu zabrinjavajuće rezultate. Pedijatri upozoravaju da se deca sve manje bave sportom, a sve više sede za računarom ili tabletom, ne igraju se u prirodi i ne trče, i to ima posledice po njihov razvoj i odrastanje.

Rezultati najnovijih istraživanja po kojima svako peto dete ima loše držanje tela, svako četvrto je gojazno, a 70 odsto dece školskog uzrasta se ne bavi sportskim aktivnostima van škole, podstakli su i Savez nastavnika fizičkog vaspitanja da zatraži da đaci kroz celu osnovnu školu ovaj predmet imaju svaki dan po jedan čas. Oni zahtevaju i uključivanje nastavnika fizičkog u nastavu fiskulture u nižim razredima, i podećaju da đacima od prvog do četvrtog razreda fizičko vaspitanje drže učiteljice i da se ono uglavnom svodi na zajedničke vežbe ili igranje u dvorištu škole.

Predlog je da u prvom i drugom razredu osnovne škole tri časa drže nastavnici razredne nastave, a dva preostala časa nastavnici fizičkog, a u trećem i četvrtom obrnuto , objašnjavaju u Savezu nastavnika fizičkog vaspitanja. Kako ističu, ovakav način bi doprineo i da se umanji eventualni stres koji učenik doživljava prilikom prelaska sa razredne na predmetnu nastavu. Savez nastavnika fizičkog predložio je i da se u odeljenjima koja imaju više od 25 učenika, nastava fiskulture drži u dve grupe, kao što je slučaj kod ostalih predmeta sa nastavom praktičnog karaktera. Sve to bilo je povod da se razmišlja o uvođenju većeg broja časova fizičkog vaspitanja u škole, a kao začetak te ideje pokrenut je projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ kojim đaci dobijaju dva dodatna časa fizičkog vaspitanja.

Tako će osnovci imati fizičko pet puta nedeljno, a srednjoškolci četiri puta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here