Dug Srbije prema Kini 3,7 milijardi evra

0
28

Dug Srbije prema Kini je na kraju prvog tromesečja ove godine iznosio 3,7 milijardi evra, što predstavlja 8,4 odsto ukupnog spoljnog duga Republike Srbije, objavila je Narodna banka Srbije.

NBS je navela da je spoljni dug javnog sektora iznosio 2,3 milijarde evra (61 odsto ukupnog duga prema Kini) i da se u potpunosti odnosi na kredite za finansiranje infrastrukturnih projekata i unapređenja energetskog sektora. Spoljni dug privatnog sektora iznosio je 1,4 milijarde evra (39 odsto ukupnog duga prema Kini) i najveći deo (oko 87 odsto) duga privatnog sektora prema Kini odnosi se na dug prema povezanim licima – krediti koji su odobreni ćerkama firmama u Srbiji od strane matica iz Kine, navela je NBS za Radio Slobodnu Evropu. Centralna banka podseća da je u prethodnom periodu, a naročito od 2016. godine, znatno povećan priliv stranih direktnih investicija iz Kine.

Od 2016. godine zaključno s prvim tromesečjem ove godine, priliv stranih direktnih investicija iz Kine iznosio je 4,2 milijarde evra, dok je izvoz robe iz Srbije u Kinu na godišnjem nivou povećan sa svega nekoliko desetina miliona evra, koliko je iznosio 2015. ili 2016. godine, na čak 1,1 milijardu evra u 2022. godini, prenosi Tanjug.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here