SSP – Izdvajanja za dečiji dodatak se smanjuju dok Vučić priča o blagostanju

0
29
qrf

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da se ukupna izdvajanja za dečji dodatak, kao jedne od mera za smanjenje siromaštva, smanjuju dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić priča o blagostanju.

Predsednica Resornog odbora socijalne politike SSP Irena Živković naglasila je u saopštenju da se broj dece koja ostvaruju pravo na dečji dodatak od 2013. do 2019. godine smanjio za 94.000 dece. “Predsedniče Vučiću, ne bih da vam kvarim predstavu u kojoj pričate o akva parkovima, nacionalnom stadionu i letećim automobilima, ali u stvarnosti u kojoj mi živimo stopa apsolutnog siromaštva u Srbiji, u 2022. godini, porasla je na 12,3 odsto za celokupnu populaciju dok je siromaštvo među decom poraslo sa 10,6 na 13,8 odsto. To znači da je novih 30.000 dece koja žive ispod linije siromaštva”, navela je Živković.

Dodala je da je Fiskalni savet preporučio da se dečji dodatak poveća sa 3.569 dinara na 4.500 i da vlast to nije htela da uradi, kao i da su iz tog saveta preporučili da se poveća i broj primalaca dečjeg dodatka sa 245.000 na 416.000 dece, ali da vlast ni to nije želela da usvoji. Naglasila je da tročlana porodica, ukoliko samo jedan roditelj radi za minimalac, nema pravo na dečji dodatak. “Gospodine Vučiću veliki broj dece u Srbiji nema pristojan život. Ne ekskluzivan. Ne savršen. Nego nema život u kom može da se hrani kako treba, obuče kako treba, školuje, pa čak i leči. I dok se roditelji dovijaju, štedeći na svemu i utrkujući se sa rastom cena, vi štedite baš na njihovoj deci”, kazala je ona.

Živković je ukazala da bi povećanje dečjeg dodatka i povećanje onih koji imaju pravo na taj dodatak smanjilo siromaštvo među decom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here