Veće plate i penzije, ali veći i računi! Evo koja poskupljenja i povišice nas čekaju na jesen

0
32

Od početka septembra kreću najavljena povećanja, koja će se nastaviti iz meseca u mesec, pa sve do kraja godine. U nastavku pogledajte koja poskupljenja i povišice nas čekaju na jesen.

Prvog u mesecu prestaje da važi zamrzavanje cena bankarskih usluga, pa bi one sada mogle biti skuplje. Prosvetnim i medicinskim radnicima sleduje prvo povećanje plate od 5,5 odsto, a već u oktobru povećanje stiže i za penzionere. Ipak, u istom mesecu stiže i loša vest, a to je da će računi za struju i gas biti uvećani do 10 odsto. Iako su za sada precizirana povećanja jedino kada su u pitanju plate medicinarima i prosvetnim radnicima, iznosi ali i tačni datumi za ostala najavljena povećanja, biće poznati od narednog meseca i to u svim pomenutim segmentima. Prvog septembra prestaje da važi dogovor između Narodne banke Srbije i poslovnih banaka o zamrzavanju cena naknada i provizija, a to znači da bi od tog meseca brojne usluge, poput održavanja tekućeg računa i provizija, mogle da budu skuplje. Banke u Srbiji su prošle godine na preporuku NBS, te usluge smanjile za 30 odsto i to na nivo koji je važio na početku 2021. godine. Da li će ih one povećati za sada nije poznato, jer prema tvrdnji NBS nijedna banka se po tom pitanju nije izjasnila u predviđenom roku koji je iznosio 45 dana pre planiranog usvajanja izmene.

U najnovijem izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju navodi se i da poskupljenje struje kreće od 1. novembra i to za 8 odsto. U MMF tvrde da je ovo neophodno kako bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama.

Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, izjavila je takođe da je neophodno da dođe do poskupljenja struje i to pre nove godine.

Prema zvaničnim najavama, gas bi trebao da poskupi do kraja ove godine. Kako je nedavno najavio direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, koliko će poskupljenje tačno iznositi, ovo preduzeće će izračunati narednog meseca, ali je naglasio da povećanje sigurno neće biti veće od 10 odsto.

Zahvaljujući novim merama i pomoći države, prosečna penzija u Srbiji ide na oko 45.390 dinara u proseku. Povećanje najstarijim građanima biće iz dva dela a prvo sleduje već početkom oktobra.

Ovo je početkom juna najavio predsednik Aleksandar Vučić, i kako je tom prilikom istakao, najstarijim građanima u Srbiji od 1. oktobra sleduje povećanje penzija od 5,5 odsto, a potom i 1. januara 2024. godine od 14,6 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here