Romanovska carska ovca – Ovca za naše područje

0
69

Ovčarstvo beleži rast, stimulacije Ministarstva poljoprivrede po grlu su doprinele porastu broja grla. Subvencija od 7.000 dinara po grlu za priplodne ovce i ovnove je dala zamah uzgajivačima. Rasu birate u zavisnosti od toga da li želite da ih gajite za puno mleka, mesa ili što više jagnjadi. Romanovska carska ovca daruje najviše jagnjadi.

Za romanovsku ovcu možemo slobodno reći da je najplodnija rasa na svetu. Ova rasa je nastala u dolini Volge u Rusiji sredinom 19. veka. Zahvaljujući jakoj selekciji na plodnost ova rasa je najplodnija i nosi epitet carska. Ona može služiti za poboljšanje proizvodnih karakteristika stada drugih rasa. Romanovska ovca je sitnije građe, ovce dostižu kilažu od 50-60 kg dok ovnovi dostižu od 70-90 kg. Imaju malu uglastu glavu sa zaobljenom lobanjom i kratkim ušima kao i repom koji inosi 10-15 cm. Visina grebena ovaca je 60-62 cm a ovnova 64-65 cm. Veoma su stabilne konstitucije, imaju kratke noge i veoma sitne kosi. Odmah po jagnjenju novorođena jagnjad su veoma vitalna i počinju da jedu već sa 5- 7 dana što je dosta ranije od jagnjadi drugih rasa. Jagnjad su na rođenu potpuno crne vune sa dozvoljenim belinama na glavi, nogama i vrhu repa. Beline na ostalim delovima tela nisu dozvoljene. Prosečna težina jagnjadi sa 90 dana iznosi 22-25 kg uz adekvatnu ishranu. Meso ove rase ovaca je izuzetnog kvaliteta i odličnog ukusa. Randman mesa iznosi od 50 do 55%.Vuna ovih ovaca je gruba, ima siv izgled zbog mešavine finih, belih vlakana puha i crnih osijastih vlakana. Ovnovi imaju grivu od dugih crnih osjastih vlakana oko vrata i na prednjem delu grudi. Prinos vune po ovci iznosi 1,4-1,6 kg a kod ovnova 2-3 kg. Noge, lice i uši su obrasli kratkom crnom dlakom, a delimično i belom zbog šara koje se javljaju.  Glavne karakteristike ove rase, zbog čega se treba opredeliti za nju je pre svega plodnost. Prosečna plodnost ovih ovaca iznosi oko 260% po jagnjenju, dok uz odličnu ishranu iznosi i preko 400%. Romanovska rasa ima izraženu I policikličnost. Uz odgovarajuću ishranu ove ovce se mogu jagnjti na šest meseci.

U jednoj godini se od jedne ovce može dobiti od 4 do 6 jagnjadi svakih šest meseci a što je broj koji ni jedna druga rasa ne može dati. Na taj način od jednog grla dobijemo 120 do 180 kg jagnjadi žive mere ako uzmemo da je prosečna težina jagnadi 30 kg, a takvu težinu naše tržište i traži. Grla ove rase su otporrna, bez ikakvih posebnih režima ishrane i smešaja. U zimskom periodu potrebno je ovce držati u objektu koji je nameski napravljen isključivo za ovce. Tokom leta poželjno je da su ovce na ispaši. Ova rasa dobro podnosi hladno vreme a  obavezno je šišanje dva puta godišnje. Ova rasa je idealna za ukrštanje sa bilo kojom drugom rasom jer se prenose geni plodnosti i otpornosti na potomstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here