U Skupštini Srbije održana konferencija povodom Dana Amerike

0
70

Odnosi Srbije i Sjedinjenih Američkih država su postojani i ne mogu zavisiti od onoga što se događa u drugim državama, ocenio je danas ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil. Ove godine u septembru je važan trenutak u odnosu Srbije i SAD i imamo priliku da ih unapredimo, rekao je Hil uoči konferencije povodom Dana Amerike u Skupštini Srbije.

Treba da nastavimo da sarađujemo, posebno na polju privredne saradnje, bezbednosti, smatra Hil, sugerišući da treba raditi na jačanju poltičkih odnosa. Naši odnosi sežu daleko u prošlost i imaju sve šanse da budu bolji narednih 140 godina, rekao je ambasador SAD-a Kristofer Hil.

Komandant Nacionalne garde Ohaja Džon Haris istakao je da je za njega ova konferenija prilika da se izgrade mostovi kako bi da svaki čovek ispunio svoj potencijal.

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkih Država Marko Đurić istakao je da je Srbija zemlja koja je proteklih nekoliko godina pokazala snažnu izdržjivost u nizu međunarodnog kriza.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je podsetio da odnose između Srbije i SAD karakteriše i značajno trajanje, gotovo duže od 140 godina i da su te odnose obeležili važni događaji kao što su Prvi i Drugi svetski rat kada je, prema njegovim rečima, srpski narod pokazao da ima značajno mesto u svetu i kao takav bio prepoznat i od strane SAD kao saveznik.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je zagovornik najboljih mogućih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama(SAD), ali da Srbija ne može da ih posluša da prizna Kosovo

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković rekao je da se danas obeležava Dan Amerike u Beogradu, a veliki je dan za Srbiju jer su tu prijatelji iz Nacionalne garde Ohaja. To je jedinstvena prilika da na jednom mestu vidimo razgovor dva ambasadora, Đurića i Hila. Pravo je vreme za unapređenje bilateralnih odnosa i otvaranje strateškog dijaloga, rekao je Marinković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here