Univerzitet u Beogradu obeležio 215 godina postojanja

0
30

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović i ministarka prosvete Slavica Dukić Dejanović prisustvovale su sinoć svečanoj akademiji povodom obeležavanja 215 godina Univerziteta u Beogradu.

Ministarka Begović je u dvorištu Rektorata istakla da je Univerzitet u Beogradu važan za zajednicu, društvo u celini, ali pre svega za studente i one mlade koji tek dolaze na scenu visokog obrazovanja. Ona je ukazala na ovogodišnje napredovanje Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi, objasnivši da, sa jedne strane, ovakav uspeh govori o kvalitetu naše nauke i naučnika, dok se sa druge strane radi o zaista značajnim sredstvima koje država ulaže u nauku, pre svega kroz Fond za nauku i Fond za inovacionu delatnost, ali i kroz sredstva koja se izdvajaju za okvirni program „Horizont Evropa“. Prema njenim rečima, na nama je da kreiramo okruženje u kojem će najizuzetniji pojedinci imati ekosistem gde će dati svoj maksimum. Begović je podsetila na to da je u okviru programa „Horizont Evropa“ izdvojeno dva puta više novca nego što je bilo očekivano, čime se Srbija našla među najuspešnijim zemljama učesnicama ovog projekta, sa uspešnošću od čak 82 odsto. Svaki istraživač je ključan za naše društvo, a očuvanje naše kulture, jezika i tradicije je ključno za naš identitet. Univerzitet igra ključnu ulogu u očuvanju ovih vrednosti, naglasila je ona.

Đukić Dejanović je naglasila da je značaj Beogradskog univerziteta  višestruk, jer prenosi znanje generacijama i dodala da je obrazovanje mladih neophodno za kvalitetnije vođenje društvenog života. Ona je ponovila da se Univerzitet u Beogradu nalazi među 400 najboljih ustanova visokog obrazovanja u svetu, što je veliki napredak, jer je prošlih godina bio između 400. i 500. mesta.

Prisutnima su se obratili i rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić i predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) Zoran Knežević. Ovom prilikom uručene su i povelje profesorima emeritusima Univerziteta u Beogradu, kao i nagrade za najbolje naučno-istraživačke i stručne radove studenata Univerziteta u Beogradu u 2022. godini. Univerzitet u Beogradu danas čini 31 fakultet, 11 naučnih instituta i Univerzitetska biblioteka, više od 90.000 studenata i preko 7.000 zaposlenih. Do danas, na Univerzitetu u Beogradu ukupno je diplomiralo više od 400.000 studenata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here