Otkrivena spomen ploča Milutinu Milankoviću

0
96

U dvorištu Kapetan Mišinog zdanja u Beogradu danas je svečano otkrivena spomen ploča srpskom naučniku, akademiku SANU i profesoru Univerziteta u Beogradu Milutinu Milankoviću.

Domaćin današnjeg događaja u Rektoratu Univerziteta u Beogradu (UB) bio je prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr Ratko Ristić, dok su spomen ploču otkrili predsednik Evropskog udruženja fizičara Luk Berže i predsednik beogradskog udruženja “Milutin Milanković” Slavko Maksimović. Maksimović je Beržeu poklonio knjigu o Milutinu Milankoviću na francuskom jeziku. Berže je istakao mnoga dostignuća Milankovića u oblastima matematike, fizike, astronomije, geofizike, klimaktologije, inženjerstva i tehnike, a posebno je izdvojio njegovu teoriju ledenih doba kao najtačniju moguću u svetu nauke.

Predsednik SANU dr Zoran Knežević istakao je da je Milanković svojim životom bio pravi moderni Evropljanin, a da je njegovo učenje i istraživanje bilo preteča onoga što danas nazivamo multidisciplinarnim studijama jer je izučavao matematiku, fiziku, meteorologiju.

Ovaj događaj je organizovan na inicijativu najboljih evropskih fizičara, a prisustvovali su mu i predstavnici CERN-a, SANU, Fizičkog fakulteta UB i Instituta za fiziku UB.

Milutin Milanković (1879-1958) rodom iz Dalja, kod Osijeka u Hrvatskaoj, bio je srpski matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, doktor tehničkih nauka, popularizator nauke i fizičar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here