Vladimir Orlić razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Finske u Srbiji

0
22

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić razgovarao je danas sa novoimenovanim ambasadorom Republike Finske u Republici Srbiji NJ.E. Niklasom Lindkvistom, kome je poželeo dobrodošlicu i uspešan mandat.

Dvojica sagovornika su razgovarala o mogućnostima za unapređenje saradnje, posebno kad je u pitanju povećanje obima spoljnotrgovinske razmene i investicija finskih kompanija. Orlić je istakao da su mir i stabilnost čitavog regiona, kao preduslov za svaki razvoj, osnovni elementi politike koju Srbija vodi. „Situacija na Kosovu i Metohiji je izuzetno teška. Svakog dana imamo nove primere nasilja koje Kurti sprovodi nad Srbima – od otvorenih fizičkih napada na Srbe i njihovog hapšenja bez ikakvog pravnog osnova, do kidnapovanja ljudi i otimanja imovine, uz kršenje svih sporazuma i uništavanje dijaloga. I u izjavi Ž. Borela se kaže da su Kurtijeve aktivnosti u direktnoj suprotnosti sa vladavinom prava i da ovo ogoljeno nasilje mora da prestane. Zato je važno da se ne uspostavlja veštačka ravnoteža, pozivanjem „obe strane na smanjivanje tenzija“, kada se zna da postoji samo jedan generator problema i nasilja na Kosovu i Metohiji“, poručio je Orlić. Predsednik Narodne skupštine Orlić istakao je da Srbija ima jasnu i dokazanu poziciju poštovanja principa međunarodnog javnog prava i Povelje UN.

Ambasador Lindkvist je zahvalio predsedniku Narodne skupštine na svim informacijama o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, istakavši da je za njegovu zemlju stabilost Zapadnog Balkana veoma važna, kao i da Finska u potpunosti podržava izjavu visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Ž. Borela upućenu stranama, koja odražava stav svih država članica EU. Dodao je i da Finska u potpunosti podržava proces evropskih integracija Srbije i istakao značaj saradnje u oblastima održive ekonomije i zelene energije, kulture, obrazovanja, ali i drugim oblastima od obostranog značaja. Sagovornici su se složili da bi u predstojećem periodu trebalo udruženim naporima raditi na unapređenju saradnje Srbije i Finske, a Orlić je istakao spremnost Narodne skupštine da pruži svoj doprinos daljem razvoju saradnje u različitim oblastima od obostranog značaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here