Brnabić – Prvi put uveden udžbenik na srpskom znakovnom jeziku

0
36

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Dečjem kulturnom centru obeležavanju Međunarodne nedelje gluvih i promociji digitalnih alata za učenje srpskog znakovnog jezika.

Premijerka Brnabić je izjavila da je prvi put u istoriji kod nas uveden udžbenik na srpskom znakovnom jeziku, istakavši da je postignut dogovor o tome da se od sledeće školske godine uvedu još dva – za Matematiku i za Svet oko nas za prvi razred osnovne škole.

Brnabić je podsetila i na to da je nedavno predstavljena SOS aplikacija za gluve, koja omogućava besplatne telefonske pozive posredstvom tumača za srpski jezik. Ta aplikacija pomaže svima nama, i onima koji čuju i onima koji ne čuju, rekla je premijerka. Ona je, takođe, najavila i da će se servisne informacije na znakovnom jeziku uvesti i na železničkoj stanici Prokop od 20. oktobra, kada bude otvorena.

Predsednik Saveza gluvih Srbije Mihajlo Gordić ukazao je i na važnost razgovara o implementaciji Deklaracije koja se tiče prava gluve dece, a sadrži, između ostalog, pravo na znakovni jezik, pravo na dvojezično obrazovanje, pravo na interakciju putem znakovnog jezika i slično. Gordić je istovremeno istakao i važnost SOS aplikacije za gluve pomoću koje oni mogu da komuniciraju iz svog doma, te ocenio da su pristup jeziku i kvalitetnijem obrazovanju osnovni preduslovi za ispunjen život.

Zamenica direktora Unicefa Josi Ečeveri Burhard rekla je da je partnerstvo ključna reč kada su ovakve stvari u pitanju. Želim da istaknem činjenicu iz 2015. godine, kada je srpski znakovni jezik usvojen i priznat kao maternji jezik dece sa oštećenim sluhom, što je označilo veliki korak napred, podstičući socijalnu jednakost za gluve i nagluve, rekla je Burhard.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here