Gardisti na odsluženju vojnog roka Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni su u kasarni na Topčideru pre devetnaest godina. Optužnice i osumnjičenih za taj zločin – još nema.

Peti oktobar je za većinu ljudi u Srbiji asocijacija na velike demonstracije koje su srušile režim Slobodana Miloševića, ali za porodice vojnika Jakovljevića i Milovanovića to je tužan i tragičan podsetnik. Na današnji dan pre 19 godina u vojnom objektu „Karaš“ na Topčideru pronađeni su mrtvi gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, koji su bili na straži.

Petog oktobra 2004. godine Vojska Srbije i Crne Gore saopštila je da su vojnici Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević poginuli u vreme obavljanja stražarske službe na Topčideru. Prva, vojna istraga, zaključila je da je Jakovljević ubio Milovanovića, a potom izvršio samoubistvo, ali je u nalazu nezavisne komisije utvrđeno da je gardiste ubila treća osoba. Tvrdnju o trećoj osobi potkrepila je i laboratorija FBI-ja u Vašingtonu, a istraga i dalje tapka u mestu iako je 2016. godine Vlada Srbije formirala komisiju sa mandatom da ispita okolnosti smrti.

Na ovaj dan na mestu pogibije gardista Jakovljevića i Milovanovića članovi njihovih porodica pale sveće i polažu cveće tražeći da se otkrije istina o tome kako su nastradali. Porodica Dragana Jakovljevića podnela je tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu da bi se utvrdila odgovornost države Srbije, ali sud je odbio tužbu 5. novembra 2020. Obrazloženje suda bilo je da nisu iscrpljeni svi pravni lekovi u Srbiji. Advokati porodica ubijenih gardista tada su podneli žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, a o tom predmetu za „mesec, dva ili tri“ će moći da se kaže više detalja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here