Ministar Mali – Budžet za 2024. godinu predstavlja nastavak odgovorne politike

0
38

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se budžetom za narednu godinu nastavlja politika povećanja plata i penzija, izgradnje zemlje i zaštite životnog standarda građana.

Miistar Mali je rekao da je predloženi budžet razvojni i da su njime predviđena i visoka ulaganja u kapitalne investicije, izgradnju auto-puteva, brzih pruga, škola i bolnica. On je istakao da je zbog stabilnosti posebno važno da budžet bude usvojen na vreme, te da će nakon usvajanja na sednici Vlade, narodni poslanici imati dve nedelje za razmatranje predloga ovog najvažnijeg finansijskog propisa.

Potpredsednik Vlade je podsetio na to da je nedavno usvojenim rebalansom budžeta za 2023. godinu zbog više od 60 milijardi dinara većih prihoda omogućeno povećanje plata i penzija u ovoj godini. Prema njegovim rečima, 6,8 odsto BDP-a u narednoj godini biće usmereno ka kapitalnim investicijama, uz očekivan nastavak rekordnog priliva stranih investicija. Mali je napomenuo da se predlogom budžeta za 2024. godinu planira deficit od 2,2 odsto, te da ove godine, nakon rebalansa, planirani deficit iznosi 2,8 odsto, što je opet niže od 3,3 procenta, koliko je bilo projektovano inicijalnim budžetom za 2023. godinu. Taj iznos deficita, osim što omogućava podizanje plata i penzija, drži i javni dug pod kontrolom i on će iznositi 51,7 odsto 2024. godine, čime se ne prelazi nivo Mastrihta od 60 odsto udela javnog duga u BDP-u, dok je prosek evrozone između 91 i 92 odsto. Potpredsednik Vlade je ukazao na to da će Srbija ove godine, uprkos krizi i nastavku svih investicija, imati 68 do 69 milijardi evra BDP-a u apsolutnom iznosu, dok je projekcija za sledeću godinu 74 do 75 milijardi evra. Vrednost svega proizvedenog u zemlji 2012. godine iznosila je 33,4 milijarde evra. Naredne godine prvi put u istoriji prelazimo 70 milijardi evra vrednosti BDP-a u apsolutnom iznosu. Srbija napreduje uprkos ogromnoj krizi i naredne godine očekujemo privredni rast od 3,5 odsto, ocenio je Mali.

On je istakao i da Srbija beleži punu zaposlenost sa 2,3 miliona zaposlenih i stopom zaposlenosti od 50,4 odsto, paralelno sa najnižom stopom nezaposlenosti od 9,6 odsto, a koja je pre deset godina iznosila 25,9 odsto. Potpredsednik Vlade je istakao da će jedna od prvih mera u narednoj godini biti podizanje plata za deset odsto celokupnom javnom sektoru, i to već od 1. januara, što će biti nastavak politike povećanja plata nakon septembarske povišice od 5,5 odsto za deo javnog sektora. Mali je naglasio da je projektovana prosečna zarada za decembar ove godine 840 evra, da u januaru minimalna zarada nakon rasta od 17,8 odsto prelazi 400 evra, te da su projekcije da do decembra naredne godine prosečna plata dostigne 950 evra. Podsetiću vas na to da je 2010. godine prosečna plata u Srbiji iznosila 331 evro. Sada pratimo planiranu dinamiku da 2025. godine  dostignemo iznos prosečne plate od preko hiljadu evra, rekao je on. Rast plata, kako je objasnio, prati i rast penzija, pa će one od januara biti povećane za 14,8 odsto, dodatno nakon oktobarskog povećanja od 5,5 odsto, pri čemu krajem novembra ili početkom decembra stiže i isplata po 20.000 dinara pomoći penzionerima.

On je kao treći stub budžeta za narednu godinu izdvojio kapitalne investicije, te naveo da se radi na devet auto-puteva i brzih saobraćajnica. Mali je poručio i da će se u budžetu za narednu godinu naći i dodatna izdvajanja za poljoprivredu, koja čine 6,8 odsto budžeta, a da su predviđena i veća ulaganja u zdravstvo, rekordna izdvajanja za retke bolesti, kao i veća izdvajanja za kulturu i prosvetu. Želimo da iz krize izađemo kao pobednici. Država radi svoj deo posla i novac je obezbeđen za dalji rast plata, penzija i za sve investicije, zaključio je potpredsednik Vlade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here