Sindikati i sindikalne organizacije se u svom radu najčešće susreću sa nepoštovanjem pravnih akata, pre svega kolektivnih ugovora, od strane poslodavca, dok im se zaposleni najčešće žale na male zarade. U Zrenjaninu, za bolje zarade alii druga prava radniika Dijamanta, bori se Sindikalna organizacija na čelu sa Tapai Martonom.

Tokom vikenda u Srpskom Itebeju je održan seminar Samostalnog Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije, vodoprivrede Srbije na temu kolektivnih ugovora i Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu. Na seminaru je učestvovao 31 učesnik, predsednici Sindikalnih organizacija i sindikalni aktivisti.

Kolarević je govorio i o tome kako izgleda sindikalna borba u Srbiji danas i kao primer borca za prava radnika naveo Tapai Martona, predsednika Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata Dijamant.

Predsednik Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije, vodoprivrede Srbije se osvrnuo i na probleme sa kojima se u svom radu susreću sindikati i sindikalne organizacije, ali i na probleme na koje im ukazuju zaposleni.

Predsednik Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata Dijamant Marton Tapai govorio je o borbi svoje sindikalne organizacije za poboljšanje položaja radnika u Dijamantu.

Muke sindikalne organizacije na čijem je čelu Tapai su prestale kada je u pitanju poslodavac, ali se sindikalna organizacija i dalje susreće sa brojnim problemima povezanim sa Samostalnim sindikatom Agroindustrijskog kompleksa.

Uz konstataciju da Savez samo treba da bude servis sindikalnih organizacija Tapai je izrazio sumnju da se sindikalna organizacija na čijem je čelu suočava sa problemima u svom radu zbog njegove retorike i insistiranja na poštovanju statuta podsetivši na jednu odluku Saveza Vojvodine koja nije u skladu sa statutom Saveza Srbije, a koja je doneta samo kako Samostalni sindikat Agroindustrijskog kompleksa mogao da bude primljen u Savez Vojvodine.