Skraćenje školske nedelje na četiri dana – Peticiju potpisalo 50.000 ljudi

0
112

Desetine hiljada ljudi veruje da bi žamor i graja u školama u Srbiji trebalo da utihnu na tri dana u nedelji. Za samo nekoliko dana, skoro 50.000 korisnika interneta potpisalo je peticiju na sajtu change.org da se školska nedelja skrati na četiri dana, a među potpisnicima najviše je učenika.

Ideju o skraćenju školske nedelje na četiri dana podržavaju mahom učenici, ali se dopada i nekim roditeljima, dok zaposleni smatraju da se skraćivanjem broja dana provedenih u školi ne rešava problem u obrazovanju. Jedan od učestalijih razloga “za” koji navode jeste nedostatak slobodnog vremena da se bave drugim aktivnostima i da vikend nije dovoljan da se odmore, uče i pripreme za novu radnu nedelju. Ideju su podržali i pojedini roditelji zato što im smeta što deca dugo ostaju u školi, ali zaposleni smatraju da se skraćivanjem broja dana provedenih u školi ne rešava problem i da umesto toga treba razmisliti o smanjenju broja predmeta i sati provedenih u školi.

Povodom zahteva da se skrati školska nedelja, Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete je rekla „da treba videti šta drugih 45 ili 50.000 dece misli o tome”. „Ne može biti isti odgovor za dete koje polazi u školu i koje bi trebalo da polako stvara radne navike i da svoju psihičku energiju usmerava i na proces učenja i na igru. Moramo pre svega tražiti model rada kroz igru”, dodala je. Ministarka je ukazala i da je Strategijom obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine predviđena određena reforma vezana za fond časova, predmetne obaveze, vanškolske i vanpredmetne aktivnosti.

Jedna školska godina u Srbiji u proseku ima 170 radnih dana, a učenici završnih godina osnovnih i srednjih škola idu nešto kraće zbog spremanja za prijemni ispit. Đaci imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust, a škola je zatvorena i tokom mnogobrojnih državnih i verskih praznika kao što su Božić, Uskrs, 1. maj, 11 novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu, Nova godina…

„Škola bi trebalo da traje četiri dana nedeljno da bi, pored obaveza za školu, bilo vremena i za druge aktivnosti. Deca imaju samo dva dana odmora i njih moraju iskoristiti za učenje, za kontrolne, odgovaranja kao i za domaći rad. Da bi imali vremena da se posvete i drugim stvarima, trebalo bi uvesti četiri dana školovanja.” Ovo je tekst koji prati peticiju, pokrenutu 1. oktobra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here