Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas, sa potpredsednicom Vlade i ministarkom kulture Majom Gojković i ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom, arheološki lokalitet Belo brdo – Vinča povodom završetka radova na sanaciji klizišta.

Brnabić je tom prilikom istakla da Belo brdo u Vinči čuva blago staro sedam hiljada godina, dodavši da je na današnji dan, pre godinu dana, prvi put, posle više decenija zaustavljeno propadanje tog arheološkog nalazišta. Ona je rekla da je prvi korak u zaštiti ovog lokaliteta završen zahvaljujući partnerstvu sa SAD i Fondom ambasadora SAD za očuvanje kulturne baštine (AFCP).

Predsednica Vlade je istakla da će u čitav projekat u naredne tri do četiri godine biti uloženo više od 10 miliona evra, od čega će najmanje 1,5 miliona evra finansirati Grad Beograd, a sve ostalo Vlada Srbije, čime se pokazuje drugačiji odnos prema kulturi i istorijskom nasleđu.

Kapitalni projekat „Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči” sprovodi Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, u saradnji sa platformom Srbija stvara, Ministarstvom kulture, Gradom Beogradom i Muzejom grada Beograda.