Danas je Tomindan

0
26

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Tomindan, praznik posvećen Svetom Tomi, jednom od 12 velikih apostola Isusa Hrista.

Mnoge porodice u Srbiji Tomindan obeležavaju kao krsnu slavu. Kako kaže narodno verovanje, sveti Toma bio je vredan i radan, pa je zato zaštitnik zanatlija.Za ovaj praznik vezuje se sledeće predanje i običaji. Naš narod priča da je Toma, kad su sveci delili uloge, uzeo pečat od oblaka, ali da ne donosi oluju već dragocenu kišu. Veruje se da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Marija, to se neće dogoditi uskoro.Naš narod takođe veruje i da na Tomindan ne treba nikuda putovati, pa otuda i izreka koja glasi: “Sveti Toma, sedi doma”.

Sveti Toma bio je jedini od 12 apostola koji je propovedao izvan granica tadašnjeg Rimskog carstva. Širio je hrišćanstvo najpre u Palestini, pa u Persiji, a stigao je i do daleke Indije. U sirijskoj crkvi poznat je kao Isusov brat koji je utemeljio crkve na Istoku, naročito u Edesi.

I danas se ime ovog svetitelja često pominje u narodu zbog izreke “neverni Toma”. Šta se krije iza ovih reči? Predanje kaže da je Sveti Toma dobio ovaj nadimak jer je bio jedini od svih apostola koji je smatrao nemogućim činjenicu da je Isus vaskrsao. Kada se Hrist pojavio pred njim i ponudio mu da mu opipa njegove rane, Toma je uzviknuo: “Gospod moj, i Bog moj!”.

Kao esnafsku slavu Svetog Tomu danas obeležavaju brojne zanatltije: drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

Pomenućemo još jednu legendu. Sveti Toma je imao problema i sa vremenom. Prema predanju, bio je jedini apostol koji je zakasnio na sahranu Presvete Bogorodice. Tužan zbog toga, tražio je da se grob otvori da bi se oprostio od svetice. Na opšte čuđenje okupljene mase, kada je grob otvoren, u njemu nije bilo tela, jer je Bogorodica vaskrsla. Tako je Toma postao glasnik Božijih čuda na Zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here