Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić otvorile su danas nastup Republike Srpske na 66. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga i potpisale Memorandum o saradnji između dva ministarstva.

Gojković je tom prilikom naglasila da je potpisivanje Memoranduma još jedna potvrda čvrstih uzajamnih veza i odlične saradnje Srbije i RS, kako u oblasti kulture, tako i uopšte. Potpredsednica Vlade je istakla da su umetnost i kultura oblasti koje povezuju i spajaju pojedince, narode i države, a da Srbiju i Republiku Srpsku dodatno vezuju zajednička istorija i kolektivno sećanje, što je uslovilo da granice između naših kulturnih prostora ne postoje, odnosno, da je on zapravo jedinstven. Ona je ukazala na to da će se Memorandumom ozvaničiti zajednički napori usmereni na intenziviranje kulturne razmene i dodatno podstaći saradnja i uspostavljanje direktnih kontakata između ustanova kulture u književnom stvaralaštvu, kulturnom nasleđu, bibliotekarstvu, vizuelnoj i primenjenoj umetnosti, filmu i svim drugim oblastima koje se odnose na kulturu. Gojković je izrazila uverenje da će budući zajednički projekti, koji će proizići iz potpisanog memoranduma, svojom zanimljivošću i kreativnošću dati dodatni kvalitet saradnji i jedinstvu Srbije i RS. Prema njenoj oceni, to je naročito važno, ako imamo u vidu izazove sa kojima se trenutno suočavamo u regionu i na globalnom planu i upravo zato je jačanje odnosa Srbije i Srpske na svim poljima i na svim nivoima od suštinskog interesa našeg naroda. Da bi zajedništvo i jedinstveno delovanje na polju kulture i negovanja istorijskog sećanja, kao i ekonomije, obrazovanja i drugih oblasti, ostalo neraskidivo, potrebno ga je konstantno dopunjavati novim sadržajima i posebno kada je reč o kulturi, privlačnim sadržajima i maštovitim idejama, napomenula je ona.

Potpredsednica Vlade je rekla da je Beogradski sajam knjiga jedan od najznačajnijih sajamskih događaja na ovim prostorima, a da vredan doprinos kvalitetnim i sadržajnim izlaganjima godinama unazad daje štand Republike Srpske. Programi kao što je današnji, u kome će eminentni profesori predstaviti život i opus Jovana Dučića, prava su poruka mladim naraštajima, koji su pretežno okrenuti modernim tehnologijama, da su knjige i čitanje bili i ostali neprolazno, trajno i večno bogatstvo, poručila je Gojković.

Otvaranju nastupa i potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.