Dan Ujedinjenih nacija – Garant mira i stalnog napretka čovečanstva

0
39

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je da se danas obeležava Dan Ujedinjenih nacija u znak sećanja na 24. oktobar 1945. godine, kada je stupila na snagu Povelja o Ujedinjenim nacijama kao konstitutivni sporazum ove organizacije.

U Povelji Ujedinjenih nacija se kao glavi ciljevi navode održavanje međunarodnog mira i bezbednosti, razvijanje prijateljskih odnosa među narodima, ostvarivanje međunarodne saradnje u rešavanju međunarodnih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i humanitarnih problema, kao i borba za poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, bez obzira na rasu, pol, jezik ili veru. Svrha Ujedinjenih nacija je, prema Povelji,  da budu centar usklađivanja akcija zemalja za postizanje navedenih ciljeva, koji su zajednički i univerzalni. Vrednosti Ujedinjenih nacija su globalno prihvaćene i univerzalne, što je doprinelo tome da u proteklim decenijama svet postane bolje mesto za život i da se izbegne rat svetskih razmera.

Međutim, veliki broj naroda u svetu i dalje živi u teškim uslovima, a regionalni ratni sukobi su ili zamrznuti ili periodično aktivirani, predstavljajući stalnu pretnju svetkom miru. Ujedinjene nacije su, kao globalna organizacija, garant mira i stalnog napretka čovečanstva. Kroz koordinaciju rada i nepokolebljivu izgradnju čvrstih međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava, obezbeđuju i streme ka tome da svi narodi podjednako žive bez straha i oskudice.

O ovim težnjama svedoči i Agenda 2030 i globalno prihvaćeni ciljevi održivog razvoja. Čovečanstvo je na visokom stepenu razvoja, a svedoci smo da blagodeti ekonomskog, tehnološkog i svakog drugog dostignuća nisu podjednako pristupačna svim stanovnicima naše planete. I dalje se održavaju tako velike razlike da u nekim delovima sveta ljudi nemaju elementarne uslove za život, što je posebno zabrinjavajuće kada su deca u pitanju. S druge strane, u visoko razvijenim društvima empatije je sve manje, a nasilje je u porastu.

Ove godine, kada se obeležava i jubilej – 75. godina od usvajanja Univerzalne dekleracije o ljudskim pravima, prilika je i obaveza svih da se ukaže na neophodnost očuvanja dostignutih standarda i kontinuiranog zajedničkog delovanja za dalji napredak u očuvanju i zaštiti ljudskih prava. Izgradnja kulture ljudskih prava je imperativ kako za pojedince, tako i za narode. Iako su mnoge granice razvoja svake vrste probijene, moramo u datom prostoru, u sadašnjoj realnosti i u budućem vremenu, zajedno i u miru živeti, poštujući prava i dostojanstvo jedni drugih, negujući međugeneracijsku solidarnost, multikulturalnost i interkulturalnost, uz pojačanu brigu za očuvanje životne sredine. Na ovo nas pozivaju sve žrtve koje su stradale u borbi za izgradnju današnjice, obavezujući nas na to da se dalja borba za pravednije i bolje čovečanstvo odvija kroz kulturu dijaloga, kako za izgradnju bolje budućnosti više nijedna žrtva ne bi stradala, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here