Amber alert sutra zvanično počinje sa radom u Srbiji

0
68

“Amber alert” koji će se u Srbiji zvati “Pronađi me” sutra zvanično počinje sa radom, izjavio je Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić”. Koliko je značajan ovaj sistem, Jurić je rekao, znaju samo porodice nestalih i nestale dece pre svega.

– Kada govorimo o pronalascima nestale dece, ključna je brza potraga i da se građani uključe u potragu. To do sada nije bio slučaj i zbog toga je ovaj sistem veoma značajan. On podrazumeva da će se u samu potragu za nestalom decom, osim policije, koja će nastaviti svoje redovne procedure, kako je i do sada radila, uključiti i šira zajednica – rekao je Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić”.

Kako kaže, mediji kao ključni faktor biće najviše uključeni, zatim mobilni operateri i svi drugi činioci. Dodaje da se to odnosi i na aerodrom Nikola Tesla, na “Puteve Srbije”, tržne centre, benzinske pumpe, kao i građani i njihova informisanost. – Sistem će se graditi iz nekoliko faza, a prva od njih biće pokrenuta sutra na konferenciji “Bezbednost i odgovornost 2023.” gde će se pokrenuti sistem. U ovoj prvoj fazi u sistem će biti uključeni mediji, mobilni operateri, aerodrom, kao i železničke i autobuske stanice koje imaju tehničke mogućnosti trenutno za to – kaže Jurić i dodaje: – U drugoj fazi uključiće se tržni centri, koji će kada nestane jedno dete imati obavezu da na svojim led ekranima u okviru tržnih centara objave informaciju o nestanku, kao i benzinske pumpe. U drugoj fazi uključiće se i društvene mreže – rekao je Jurić. Kako kaže, u prvih osam sati od nestanka objavljivaće se informacije o nestanku, i svi će imati identičan poster, sa fotografijom i osnovim informacijama. – Imaćete obavezu da objavljujete tu informaciju svakih 30 minuta u prvih osam sati, a zatim i do 24. sata na sat vremena. Mobilni operateri će poslati poruke da je dete nestalo, a na auto-putevima će takođe biti objave – rekao je Jurić.

Jurić je rekao da zvanično sistem startuje sutra i dodaje da sa ponosom može da kaže da ćemo biti jedina zemlja u regionu koja će imati ovaj sistem. – Ono što je meni lično cilj, a u interesu je svih građana, jeste da sada i druge zemlje isto ovo kopiraju, što bi bilo jako važno za sve nas – rekao je Jurić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here