Ministar Mali – Napredak reformi dogovorenih sa MMF-om

0
25

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Donal Mekgetigan, povodom drugog razmatranja stendbaj aranžmana koji je Srbiji odobren u decembru prošle godine.

Ministar Mali je, na sastanku u Ministarstvu finansija, predstavio dosadašnje ekonomske rezultate Srbije i napredak dogovorenih reformi, te informisao delegaciju MMF-a o tome da je budžet Srbije za 2024. spreman i da danas počinje rasprava u Skupštini o ovom zakonu. On je preneo i da je nedavni sastanak sa zamenikom direktora MMF-a u Marakešu Bo Lijem bio dobar, te da je Srbija i u Maroku predstavila svoje ekonomske performanse. Likvidni smo i na dobrom smo putu, redovno ispunjavamo sve svoje obaveze. U daljim reformama ključna ostaje energetika i restrukturiranje EPS-a, ali reformišemo i poresku administraciju i držimo se svih fiskalnih pravila. Efekti svega što smo uradili su ogromni, naveo je potpredsednik Vlade. Mali je konstatovao da je aranžman iz predostrožnosti dobar za Srbiju, koja se uspešno bori sa efektima svetske krize.

Mekgetigan je ocenio da je evidentan napredak Srbije, i napomenuo da su razgovori oko budžeta bili vrlo uspešni i završeni u veoma kratkom roku. Svi strukturni ciljevi koje smo imali u programu do sada su ispunjeni. Srbija je na taj način na pravom putu, u smislu ispunjenja svih dogovorenih ciljeva i obaveza u okviru aktuelnog aranžmana, poručio je on. Mekgetigan je pohvalio i sistem „Iskra“, centralni informacioni sistem obračuna zarada svih zaposlenih u javnom sektoru, u koji će za dva meseca biti uključeno 296.000 ljudi, i ujedno poručio da će se zajednički raditi na nastavku dalje implementacije sistema koji uvodi red u ovaj segment.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda započela je 19. oktobra zvaničnu posetu Srbiji, koja će trajati do 31. oktobra. Ova međunarodna finansijska institucija krajem prošle godine odobrila je našoj zemlji dvogodišnji stendbaj aranžman u vrednosti od približno 2,4 milijarde evra. Aranžman je podrška dogovorenom ekonomskom programu Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here