Vremenske prilike i zdravlje – Sve više pacijenata sa infarktom i moždanim udarom

0
486

Poslednjih dana dramatično je povećan broj pacijenata sa infarktom i moždanim udarom. Na to utiče više faktora, ali pre svega vremenske prilike. Evo nekoliko saveta kako da se nosimo sa svakodnevnim promenama temperature i sačuvamo zdravlje.

U poslednjih nekoliko dana lekari Urgentnog centra imaju povećan broj pregleda i prijema, i imaju dvostruko više pacijenata koji su doživeli infarkt.  „Kako je skočila dnevna temperatura, tako je i porastao broj pregleda u Urgentnom centru. Mi smo preko vikenda imali preko 300 pregleda samo u kardiološkoj ambulanti, od čega je bilo oko 180 pregleda kardioloških bolesnika, a čitav Urgentni centar je imao preko hiljadu pregleda, što je za 50 odsto više no inače“, naglašava kardiolog prof. dr Predrag Mitrović i dodaje da je jedini način na koji se to može protumačiti činjenica da je sredinom prethodne nedelje maksimalna dnevna temperatura bila 15 stepeni Celzijusa, a u jutarnjim samo dva stepena, dok smo za vikend imali 32 stepena. „Dakle, to je nešto što ljudski organizam, bez obzira na to da li je zdraviji ili nije, ne može lako da kompenzuje“, ističe prof. Mitrović. Kod pacijenta koji su hronični kardiovaskularni bolesnici, dolazi do povećane dinamike krvnih sudova što dovodi do promena krvnog pritiska.

Međutim, profesor napominje da je u ovom periodu bilo i dosta novih bolesnika, ali da su dominirali hronični bolesnici. „Kod pacijenata koji se žale na bol u grudima, naravno već možemo pretpostaviti da se radi ili o angini pektoris koja nije stabilna ili o akutnom infarktu miokarda. Međutim, dosta pacijenata se žali na česte nesvestice i na preskakanje srca. Nesvestica može biti znak i povećanja i sniženja krvnog pritiska, može i drugih bolesti“, dodaje kardiolog. U takvim situacijama najbolje je, ukoliko smo u mogućnosti, prvo da izmerimo krvni pritisak, savetuje kardiolog. Najbolje je uzeti čašu-dve vode jer će nam to pomoći da povisimo nizak krvni pritisak kako ne bismo izgubili svest, a ukoliko je visok neće toliko uticati na njegov porast.

U svakom slučaju, profesor savetuje da nastojimo da se što manje izlažemo promenama spoljašnje sredine. „Pridržavajte se redovne terapije, ne smanjujte na svoju ruku, nemojte preterano soliti, unosite što više tečnost. Znači, sve ono što važi i za letnje vreme, važi i za jesenje, ali sad imamo jesen, odnosno imamo leto i zimu koji se smenjuju svakog dana“, zaključuje prof. dr Predrag Mitrović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here