Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je danas vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar 2023. godine, ističući da je uveren da se njima jača demokratija u Srbiji i gradi put za budućnost. Za isti datum lokalne izbore u 65 gradova i opština raspisao je predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je potpisao odluku kojom se raspušta Skupoštine Srbije, izabrana 3. aprila 2022. godine i raspisao vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar ove godine.

Obraćajući se javnosti u direktnom prenosu na Radio-televiziji Srbije, Vučić je naglasio da Srbija ide na izbore u teškim vremenima, globalnim izazovima ratova i sukoba, „u vremenu kada je neophodno da budemo ujedinjeni u očuvanju vitalnih nacionalnih interesa Srbije“.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao je danas izbore u 65 gradova i opština za 17. decembar. Orlić je odluku potpisao u holu Doma Narodne skupštine odakle je pozvao sve građane i političke aktere da uzmu učešće u ovim izborima.

Lokalni izbori, zakazani za 17. decembar, održavaju se po proporcionalnom sistemu u kome birači određuju sastav Skupštine grada, a ona potom bira gradonačelnika.