Proizvodnja vina u svetu najmanja u poslednjih 60 godina

0
32

Nepovoljni vremenski uslovi širom sveta verovatno će uticati da proizvodnja vina u svetu ove godine bude najmanja u prethodnih šest decenija.

Međunarodna organizacija vinara (OIV) saopštila je da će količine vina ove godine verovatno biti manje za oko sedam odsto nego prethodne. Ovakav rezultat biće najlošiji još od 1961. godine, a na njega je uticalo loše vreme, sa mrazevima, pljuskovima i sušom, kažu iz OIV. „Savršena oluja na severnoj i južnoj hemisferi stvorila je ovu katastrofalnu situaciju“, navodi Đorđo Delgroso, šef odseka za statistiku te organizacije. Analiza je zasnovana na informacijama iz zemalja u kojima se proizvodi 94 odsto vina u svetu.

Proizvodnja ovog popularnog pića opada u gotovo svakoj zemlji Evropske unije, gde nastaje 60 odsto globalnih količina vina. Padavine i oluje u nekim zemljama, kao i suše u drugim, krivi su za lošiji prinos grožđa, navode iz OIV. Rod je na godišnjem nivou bio lošiji za 14 odsto u Španiji i 12 odsto u Italiji zbog suše. U Francuskoj je ostao nepromenjen, zbog čega će ta zemlja preteći Italiju i postati vodeći svetski proizvođač. Situacija nije bila povoljna ni u drugim delovima sveta, a posebno je bila loša na južnoj hemisferi. Čile je najveći proizvođač vina u tom delu planete, a požari i suše smanjili su prinos grožđa u toj južnoameričkoj državi za 20 odsto. Berba je bila sumorna i u Australiji, gde je rod za četvrtinu manji nego prošle godine. Ali u Americi je ova godina bila dobra za vinare, pa je tamo proizvodnja viša za 12 odsto nego prošle godinu.

Pored obeshrabrujućih podataka o proizvodnji, za ljubitelje vina i potrošače ima i dobrih vesti. Iako je manja proizvodnja loša stvar za taj privredni sektor, iz OIV navode da je opala i globalna potražnja, što bi moglo da znači da će tržište ostati uravnoteženo i da neće biti promene cena. „Kada je ekonomski rast u Kini usporio od 2018. godine, zabeležili smo značajan pad potrošnje i uvoza vina“, kaže Delgroso. „Pad proizvodnje nije dobra vest, ali manja potrošnja bi mogla da pomogne da cene ostanu u ravnoteži“, dodaje.

Francuska vlada objavila je u avgustu da će uložiti oko 200 miliona evra kako bi se uništile neupotrebljene zalihe vina pošto vinari nisu uspeli da se prilagode padu potražnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here