Poljoprivrednici i premijerka Ana Brnabić postigli su delimičan dogovor posle današnjih razgovora u Vladi Srbije. Blokade puteva će biti obustavljeni, ali paori kažu da ostaju pored puteva.

Devetog dana protesta, poljoprivrednici su postigli „delimični dogovor“ sa Vladom Srbije, koji podrazumeva i da će obustaviti blokade pojedinih saobraćajnica, ali su rekli i da će „ostati pored drumova“. Poljoprivrednici, koji su prethodno tražili da od države da im omogući kupovina goriva bez plaćanja naknade za akcize i Poreza na dodatu vrednost, saopštili su da su njihovi zahtevi „delimično ispunjeni“, ali detalji dogovora za sada nisu poznati.

„Protesti će biti relaksirani, što znači da ćemo obustaviti blokade, ali ćemo ostati pored puteva i bićemo spremni da ponovo izvezemo traktore na njih“, rekao je poljoprivrednik Mileta Slankamenac posle dvočasovnih pregovora sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić. Ovo su bili prvi pregovori vlasti i poljoprivrednika koji protestuju i vlasti višednevnih međusobnih poziva da razgovaraju, što su obe strane odbijale. Blokade saobraćajnica u Srbiji, mahom u Vojvodini, trajale su od ponedeljka, 13. novembra.

Nastavak pregovora očekuje se u nedelju, a kako je najavljeno, biće održani u vojvođanskom selu Kisač, nedaleko od Novog Sada, gde su poljoprivrednici u prethodnim danima već pozvali predstavnike vlasti na pregovore, ali oni tada nisu održani.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here