Nove mere u školama širom Srbije – Suspenzije đaka, krivične prijave protiv roditelja…

0
34

Prvi put u srpskom obrazovanju, po dopunjenom zakonu, učenik će moći da bude suspendovan na pet dana. Vladanje će se ocenjivati od drugog razreda, a najstrože će se kažnjavati ugrožavanje bezbednosti. Ima još novina, ali u školama nisu sigurni kako će ih primenjivati.

Suspenzija đaka na pet dana u slučaju teže povrede obaveza, jedna je od novih mera koja bi trebalo da važi za osnovce i srednjoškolce od drugog polugodišta. “Može da se desi da bude i mač sa dve oštrice,jer se postavlja pitanje kada dete udaljimo sa nastave, a kod kuće nema roditeljski nadzor ko se o njemu stara. Bez obzira što je definisano tim novim izmenama, da je to dete koje je udaljeno s nastave u obavezi da se informiše o nastavnom procesu, a škola se obavezuje da mu dostavlja materijal i sve ono što se u školi radi”, kaže  direktorka Osnovne škole “Dragojlo Dudić“ Danijela Pavić. Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija smatra da ona ima smisla, da je to zapravo jedna poslednja opomena učenika, pogotovo kada je reč o srednjim školama, da nakon toga bi moglo uslediti i isključenje. “Kako je objašnjeno,suspenzija bi se primenjivala samo za najteže povrede – kao što su neke tuče, fizičke ozlede, ozbiljnije psihičko nasilje”, navodi Markov. Ovakav vid kažnjavanja prvi put će se naći u obrazovanom sistemu. Prosvetari kažu da je mera dobra, jer će dati mogućnost učeniku da razmisli o svojim postupcima.

Prvi put ocene iz vladanja bi mogli da imaju i učenici drugog razreda. “Do sada se vladanje ocenjivalo od šestog razreda brojčano i ta ocena je ulazila u opšti uspeh. Smatram da je to potrebna mera, ali je to nekako više mera intervencije, nego prevencije”, kaže Pavićeva. Još jedna od mera jeste da učenik protiv kog se vodi vaspitno-disciplinski postupak neće moći da pređe iz jedne škole u drugu.

Novim zakonom precizirani su oblici vaspitnog rada sa učenikom u kojima roditelj, odnosno drugi zastupnik ima obavezu da uzme aktivno učešće na poziv škole. Takođe precizira se i organ kom škola podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno krivičnu prijavu radi utvrđivanja odgovornosti roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika. – Školama će sada biti dozvoljeno da podnose i krivične prijave protiv roditelja pošto deca do 13 godine ne podležu krivičnoj odgovornosti. To je dobra odluka koju pozdravljam. Međutim, obzirom da je u pitanju ozbiljan pravni akt, škole moraju da vode računa jer je podnošenje krivične prijave vid brzog pravnog mehanizma, a sve što je brzo to je i kuso. Zbog toga će škole morati da vode računa u kojim će se sve slučajevima odlučivati na to, jer ako krivična prijava bude odbačena, škola se može naći u teškoj poziciji i snositi krivicu – objašnjava direktor Eger. Kao se navodi u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, “ukoliko roditelji ne sarađuju sa školom i svojim nepostupanjem utiču na mogućnost realizacije pojačanog vaspitnog rada sa učenikom, tada škola podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno krivičnu prijavu”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here