U jednom od prethodnih priloga predstavili smo vam melenačke pčelare, koji su sa takmičenja u Hrvatskoj doneli zlatne medalje. A evo kako su počeli da se bave pčelarstvom i koje bi savete uputili mladim pčelarima.

Branislav Mijatov, Saša Stanković, Milovan Mijatov, Miroslav Micić i Miodrag Milivojev doneli su nedavno pet zlatnih medalja sa ocenjivanja organoleptičkih svojstava meda održanog u Hrvatskoj. Iskusni pčelari pokazali su svoje znanje i umeće, koje prenose kako novim pčelarima tako i zaljubljenicima u pčelarenje, med i proizvode od meda. Branislav Mijatov, koji je predsednik Društva pčelara „Rusanda“, govorio je za našu televiziju upravo o tome kako ljubav prema pčelama i njihovom medu prenosi na mlađe generacije.

Saša Stanković se pčelarenjem bavi već 5 godina. Njemu ovaj hobi, kako kaže, donosi neizmerni užitak. Miroslav Micić bavi se pčelarstvom već čitavu deceniju, sa takmičenja u Hrvatskoj poneo je zlatnu medalju za med od uljane repice. Smatra, međutim, da je najteže proizvesti medljiku. Miodrag Milivojev kaže da su poslovi u pčelinjaku različiti u različito doba godine, a da dužina boravka među košnicama zavisi od njihovog broja. Novim pčelarima savetuje da počnu sa manjim brojem košnica pa da kako im raste znanje o pčelarenju taj broj postepeno povećavaju. Ivica Halas pčelari već 25 godina. Najvažnije je strpljenje, a najteži posao je selidba košnica.

Pčelari koje smo vam predstavili ne posmatraju pčelarenje kao posao već kao zadovoljstvo i ljubav. Međutim, to zadovoljstvo im često zadaje glavobolje. Ove godine to su cene repromaterijala, ali i plasman proizvoda. Ali oni su uporni i istrajni i nastojaće da, uprkos svim nedaćama, na naše trpeze donose najkvalitetniji med i tokom narednih godina i decenija.