“Batut” objavio proceduru za testiranje na veliki kašalj

0
63

U Srbiji ima više od 270 potvrđenih slučajeva velikog kašlja, prisutan je i kod dece i odraslih.

Testiranje radi potvrđivanja dijagnoze velikog kašlja sprovodi se radnim danima od 7 do 12 sati u Centru za mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Beogradu. Za pacijente sa prebivalištem van Beograda uput mora overiti nadležna filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. U saopštenju koje je objavila ova ustanova navodi se da je Pertusis ili veliki kašalj (u narodu poznat i kao “magareći kašalj”) veoma zarazna infekcija uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis koja zahvata disajne puteve (respiratorni trakt). – Imajući u vidu da se tipična klinička slika sa napadima kašlja sa zacenjivanjem retko razvija kod novorođenčadi i odojčadi, kao i da adolescenti, odrasli ili nepotpuno vakcinisana deca imaju blage ili atipične simptome, u cilju potvrde dijagnoze pertusisa potrebno je sprovesti laboratorijsko ispitivanje brisa nazofaringitisa kod osobe bilo kog uzrasta, kod koje kašalj traje dve nedelje i duže, a ne može se dovesti u vezu sa nekim drugim uzrokom. Bris se uzima i kod odojčadi, bez obzira na dužinu trajanja kašlja, pri čemu se kašalj ne može povezati sa nekim drugim oboljenjem i prisutan je bar jedan od sledećih simptoma/znakova (uočen prilikom pregleda ili na osnovu anamnestički dobijenih podataka): · paroksizmi (napadi) kašlja, · zacenjivanje, · povraćanje nakon kašlja ili povraćanje bez drugog očitog uzroka, · apneja – zastoj u disanju (kod dece mlađe od jedne godine). Vrsta uzorka za laboratorijsku dijagnostiku zavisi od dužine trajanja kašlja. Ako traje manje od 14 dana, radi se uzorak je nazofaringealni bris (RT-PCR), ukoliko kašalj traje 14–28 dana, uzimaju se bris i uzorak krvi, a za duže od 28 dana: serologija (uzorak krvi).

U Institutu za javno zdravlje Srbije uz uput lekara može se sprovesti uzimanje uzoraka (bris nazofarinksa i/ili krv) i laboratorijsko ispitivanje u cilju potvrde dijagnoze pertusisa svakog radnog dana od 7 do 12 časova. Za pacijente sa prebivalištem van Beograda uput mora biti overen od strane nadležne filijale RFZO. Bris ili krv se može uzeti i na sopstveni zahtev (naplaćuje se).

Iz “Batut” podsećaju da je pravovremena imunizacija vakcinom koja sadrži komponentu protiv pertusisa, uključujući primarnu vakcinaciju sa tri doze vakcine (u periodu od navršenih dva do šest meseci života), ali i revakcinaciju navedenom vakcinom u drugoj godini, odnosno pre upisa u prvi razred osnovne škole, uz postizanje ciljnog obuhvata od 95% planirane populacije najefektivnija mera individualne, ali i kolektivne zaštite dece koja zbog uzrasta ili postojanja trajnih kontraindikacija ne mogu biti vakcinisana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here