Sedma po redu i prva na otvorenom tribina Proglasa održana je u Kragujevcu, a tema je bila predstavljanje teksta proglasa, svrhe i ciljeva inicijative ProGlas, uz poziv učesnicima tribine da podrže i potpišu inicijativu.

Zvuk bubnjeva označio je večeras početak prve tribine Inicijative ProGlas na otvorenom, na Trgu kod krsta u centru Kragujevca, gde su se građanima obratili sudija Miodrag Majić, bivša rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, profesorka Univerziteta u Beogradu Tamara Džamonja Ignjatović i lider pokreta Kreni Promeni Savo Manojlović. Majić je na početku tribine rekao da sudijama nije mesto na mitinzima, ali samo u zemlji u kojoj ima zakona i suda.

Tamara Džamonja Ignjatović rekla je da je za nju privilegija što ima priliku da govori na ovakvom skupu.

Moderator tribine novinar Željko Bodrožić najavio je doskorašnju rektorku Beogradskog univerziteta i sadašnju potpredsednicu Evropske asocijacije univerziteta Ivanku Popović rečima “da postoje ljudi koji čuvaju profesorko dostojanstvo i Univerzitet”.

Manojlović je rekao da država pripada svim građanima, jer je zasnovana na ljudima, i pozvao prisutne da izađu na izbore, a podsetio je da država svaki pu kada bude uhvaćena u Jovanjici, sa lažnim diplomama ili u nekoj drugoj aferi, kaže: Izađite na izbore i pobedite.

Prvo predstavljanje Inicijative ProGlas na otvorenom izazvalo je veliko interesovanje Kragujevčana i građana okolnih gradova, pa je trg u centru grada bio prepun, a sva parking mesta u okolini popunjena automobilima registarskih tablica Kraljeva, Čačka, Gornjeg Milanovca i Jagodine.