Narodna banka Srbije – Bez promene kamatne stope

0
25

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,5 odsto, a na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne – 5,25 odsto i kreditne olakšice – 7,75 odsto.

Odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou opredelio je nastavak popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njen očekivan povratak u granice cilja sredinom naredne godine. Međugodišnja inflacija nastavila je da se smanjuje i u oktobru se spustila na jednocifreni nivo od 8,5 odsto, navodi NBS. U zoni evra inflacija je nastavila da se smanjuje u novembru, a tome su u najvećoj meri doprineli pad cena energenata i niži rast cena hrane i usluga, dodaje se u saopštenju NBS.

Pored smanjenja inflacije u međunarodnom okruženju, Izvršni odbor je imao u vidu i da je rast svetske ekonomije i dalje spor i ispod dugoročnog proseka, na šta su uticale restriktivne monetarne politike centralnih banaka širom sveta, koje su bile neophodne za obuzdavanje inflacije.  Zbog niže inflacije i usporavanja privredne aktivnosti povećana su i očekivanja da bi vodeće centralne banke, Evropska centralna banka i Sistem federalnih rezervi, mogle nešto ranije da započnu ciklus ublažavanja monetarnih politika. Smanjenju inflacije u najvećoj meri doprineo je nastavak usporavanja rasta cena hrane, kao i cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije na 7,3 odsto međugodišnje.  Rast cena hrane u oktobru bio je najniži u protekle dve godine i iznosio je 10,5 odsto međugodišnje.

U narednom periodu Izvršni odbor očekuje dalje smanjenje inflacije – na oko ili ispod osam odsto krajem ove godine, a potom i njen povratak u granice cilja sredinom naredne godine i nastavak kretanja ka centralnoj vrednosti cilja od tri odsto do kraja 2024. godine.  Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u trećem tromesečju iznosio je 3,6 odsto. Izvršni odbor očekuje ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda u 2024. godini na tri do četiri odsto, a zatim povratak na pretpandemijsku putanju rasta od oko četiri odsto.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 11. januara, dodaje se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here