Koje će dve potpuno nove obaveze imati PDV obveznici od 1. januara?

0
94

Svi privrednici koji su ujedno i PDV obveznici ponovo će od 1. januara 2024. godine prilagođavati svoje poslovanje novim izmenama Zakona o elektronskom fakturisanju, koje su usvojene početkom novembra.

Jedna od značajnijih izmena je i ta da će prvi put na sistemu elektronskih faktura biti obuhvaćen i ulazni porez na dodatu vrednost – PDV koji u fakturama obračunavaju dobavljači, i to kroz PDV evidencije. Poreska savetnica Zvezdana Pisarević, objašnjavajući nove izmene koje će biti u primeni od naredne godine, kaže da je uvođenjem sistema elektronskih faktura (SEF) država pokazala da nije odustala od ideje da može da kontroliše poreske obveznike neposrednim uvidom u njihove poslovne podatke, tako što će imati mogućnost da posredno sagleda sve njihove poslovne promene. “Ovim sagledavanjem lako se može utvrditi tačnost podataka iskazanih u bilansima, naročito dobit ili gubitak u Poreskom bilansu. Za sada imamo samo evidentiranje izlaznih faktura, ali istovremeno država ima mogućnost sagledavanja ulaznih faktura za primaoce. I ovo je propisano samo za obveznike PDV-a jer su to firme koje imaju značajan promet, a samim tim ostvaruju i relativno značajnu dobit, što za sobom povlači značajan iznos poreza na dobit”, navodi Pisarević.

Kontrola troškova se odnosi i na kupovinu gotovinom, gde je na fiskalnom računu obavezan podatak PIB firme primaoca računa, bez obzira na to da li je primalac u sistemu PDV-a, tačnije da li ima pravo na odbitak PDV-a po osnovu gotovinskog plaćanja. Evidentiranje ulaznog PDV-a kroz SEF predstavlja dodatnu kontrolu iskazanog poreza na dodatu vrednost koji predstavlja odbitnu stavku, tako da se ovim pojednostavljuje kontrola ispravnosti obračuna PDV u predatoj poreskoj prijavi za porez na dodatu vrednost.

Takođe, još jedna novina koju donosi Pravilnik o sistemu elektronskih faktura odnosi se na mogućnost brisanja obveznika iz SEF-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here