Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović održala je danas sastanak sa učenicima dobitnicima medalja na naučnim međunarodnim olimpijadama iz fizike.

Bronzane medalje na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Tokiju, održanoj u julu, osvojili su Vuk Hip i Đorđe Parojčić iz Matematičke gimnazije u Beogradu, Tadija Jelesijević iz Gimnazije u Kruševcu, Sava Todorović iz Prve kragujevačke gimnazije i Tadej Ristić iz Računarske gimnazije u Beogradu. U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju je učestvovalo 400 takmičara iz 83 zemlje. Na međunarodnoj onlajn olimpijadi iz svremene fizike koja je održanau avgustu zlatnu medalju je dobio Andrej Popović učenik trećeg razreda Gimnazije „Dušan Vasiljev“ iz Kikinde. On je izjavio da je konkurencija bila jaka i da se radila kvantna mehanika i teorija relativiteta i da se oseća ponosno zato što je u grupi mladih i ambiciznih učesnika iz celog sveta osvojio zlatnu medalju. Govoreći o planovima za budućnost Popović je rekao da planira da upiše astrofiziku na Matematičkom fakultetu u Beogradu.

Učenik Računarske gimnazije u Beogradu Tadej Ristić koji je na Međunarodnoj olimpijadi u Tokiju osvojio bronzanu medalju rekao je da su pripreme za takmičenje bile teške, jer zahtevaju mnogo vežbe, ali da to imeđu ostalog podrazumeva i višegodišnje bavljenje materijom.