Batut – Od raka grlića materice godišnje oboli 1.100 žena

0
32

Prema podacima registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji se svake godine u proseku registruje 1.100 novoobolelih žena od raka grlića materice, a život izgubi 447 žena, rečeno je na konferenciji za medije sa koje je poručeno da su redovni pregledi ključ kako bi se bolest na vreme otkrila i uspešno izlečila.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se ove godine od 22. do 28. januara, a direktorka Instituta “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović ukazala je da u Srbiji svakog dana tri žene obole od raka grlića materice, a da svakoga dana jedna žena izgubi život i naglasila da su primarna i sekundarna prevencija važne u borbi protiv te bolesti.

Vesna Vuković Kojović iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO)  podsetila je da je od juna 2022. godine po prvi put obezbeđena vakcina za devojčice i dečake od 9 do 19 godina, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Rak grlića materice je prepoznat kao ozbiljan javno zdravstveni problem u Srbiji, a slogan Evropske nedelje prevencije raka grlića materice u Srbiji je “Zajedno protiv raka grlića materice”, rečeno je na konferenciji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here