Zrenjanin 20 godina bez ispravne vode – Ko trguje najvažnijim problemom Zrenjaninaca?

0
55

Upotreba vode iz gradskog vodovoda za piće i pripremu hrane je zabranjena 20. januara 2004. godine u Zrenjaninu. Od tog dana Zrenjaninci žive u nadi da će se taj problem rešiti i da će im biti omogućeno osnovno životno pravo – pravo na zdravu pijaću vodu. Prošlo je dvadeset godina, obećanja je bilo mnogo, ali rešenja još uvek nema.

Pre 20 godina, rešenjem sanitarnog inspektora, zbog nedozvoljene količine arsena, u Zrenjaninu je zabranjeno da se voda iz gradskog vodovoda koristi za piće i pripremanje hrane, a građani od tada čekaju da se problem reši i primorani su da kupuju flaširanu vodu. Tim povodom je pokret “Kreni-promeni” organizovao akciju prikupljanja potpisa za peticiju “Voda za Vojvodinu”. Peticijom će se zatražiti da na svim javno dostupnim česmama piše “Voda nije za piće”, da na računima koje dostavlja “Vodovod i kanalizacija” piše da “Voda nije zdravstveno ispravna”, kao i da predstavnici zainteresovanih građana prisustvuju sledećoj sednici Skupštine Zrenjanina, na kojoj bi se javno raspravljalo o ovim zahtevima.

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Zrenjaninu Sonja Pernat takođe je potpisala peticiju i istakla da vlast konačno mora da se oglasi jer je zdravlje građana Zrenjanina odavno ugroženo.

Ispred Srpskog pokreta Dveri u Zrenjaninu obratio se Dragan Sakić koji je rekao da je na strani naroda jer je sramota da Zrenjaninci u 21. veku nemaju ispravnu vodu.

Zrenjaninci su i 2024. godinu dočekali uz neispravnu i nebezbednu vodu za upotrebu. A svoj komentar tim povodom dali su i za našu televiziju.

Ni nakon dvadeset godina nema pomaka kada je reč o najvažnijem problemu Zrenjaninaca. Postojala su razna obećanja aktuelne vlasti počevši od lokalnih čelnika pa do premijerke Ane Brnabić koja je juna 2019. godine posetila naš grad i istakla da je zdrava pijaća voda najvažniji problem ne samo građana Zrenjanina nego i čitave Vlade na čijem je čelu. Ipak, niko im nije rekao da se najvažniji problem ne rešava godinama već u najkraćem mogućem roku kao i da voda nije roba kojom vlast može da trguje i time ugrožava život Zrenjaninaca dve decenije unazad.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here