Sve više slučajeva velikog kašlja u Srbiji

0
53

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, bolest je potvrđena kod 1.051 osobe, samo u Beogradu registrovan je 631 slučaj obolevanja od velikog kašlja.

I dok raste broj obolelih, s druge strane svake godine smanjuje se broj vakcinisane dece. Zbog toga je Institut “Batut” uputio dopis svim domovima zdravlja u Srbiji da se revidiraju kartoteke i utvrdi koje je dete vakcinisano, a koje ne. U domovima zdravlja kažu da i bez instrukcija Batuta stalno “češljaju kartoteke” i pozivaju roditelje nevakcinisane dece, samo su sada dodatno pojačali aktivnosti. Revizija se posebno odnosi na decu rođenu 2015. i 2016. godine, koja su sada prvi i drugi razred u školi.

Najveći broj obolelih je među decom i tinejdžerima uzrasta 10-19 godina (437 – 69,2 odsto), a među njima prednjače deca uzrasta 12 godina (84 obolelih – 19,2 odsto), 13 godina (79 obolelih – 18,1 odsto) i 14 godina (70 obolelih – 16 odsto). Među najmlađima, uzrasta do 4 godine je obolelo 61 (9,7 odsto).

Lekari kažu da su najugroženija novorođenčad do dva meseca, koji nisu stasala za prvu dozu vakcine.

Deca u Srbiji primaju petovalentnu vakcinu – Pentaksim koja je zaštita od velikog kašlja, difterije, tetanusa. Primaju je u pet doza. Primarna vakcinacija ide u tri doze i prima se u prvih šest meseci života (sa navršena dva meseca, sa tri i po meseca i sa šest meseci). Prva revakcina je sa 18 meseci, a zatim druga sa sedam godina, pred polazak u školu. Treba napomenuti da vakcina ne daje trajni imunitet, već da pruža zaštitu desetak godina. Da bi se stvorio što jači kolektivni imunitet, potrebno je da sve redovne doze primi najmanje 95 odsto dece.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here